Gołąbki mięsne z wieprzowiną to alternatywna wersja klasycznych gołąbków z ryżem. Do ich przygotowania przydadzą się suszone grzyby. Warto zacząć myśleć o przygotowaniu tego dania już dzień wcześniej, aby je odpowiednio namoczyć. Istotna będzie też duża, ładnie wyglądająca główka białej kapusty.
Składniki:
- 1 cała biała kapusta
- 250 g posiekanej wieprzowiny
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko średniej wielkości
- 2 średnie cebule
- 20 g suszonych grzybów
- 3-4 plasterki boczki
- sos pomidorowy wg. uznania
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować gołąbki mięsne z wieprzowiną?
W dużym garnku SIMPLE zagotuj wodę i włóż do niej kapustę nadzianą na duży, ostry nóż kuchenny LOFT. Stopniowo zdejmuj zaparzone liście i rozkładaj je na stolnicy lub blacie kuchennym pokrytym ściereczką. Gdy wystygną, wykrój z nich grube fragmenty nerwów liściowych.
Mięso posiekane za pomocą noża szefa kuchni wyrób, dodając do niego namoczoną i odciśniętą bułkę. Cebulę zetrzyj na tarce lub posiekaj i ją również dodaj do masy razem z jajkami. Wcześniej namoczone grzybki posiekaj w niewielkie kawałeczki. Następnie podduś je na maśle na patelni GRANITEX i tak przygotowane także dodaj do masy mięsnej. Przypraw ją solą i pieprzem, a następnie wyrób. Powinna być idealnie jednolita.
Nadzienie rozkładaj na wcześniej przygotowanych liściach i zawijaj je. Dno brytfanny NATUR IRON wyłóż plasterkami boczku oraz pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki układaj obok siebie. Podlej je wodą lub rosołem, a następnie duś pod przykryciem przez ok. 60 minut. Możesz je również zapiec w piekarniku. Podawaj z sosem pomidorowym, np. w stylu włoskim. Smacznego!