Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (jak najchudszego)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- ½ cebuli
- 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być w ziołach)
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- kilka kulek mini mozzarelli
- listki bazylii do dekoracji
Jak przygotować klopsiki w suszonych pomidorach z makaronem?
Mięso mielone pomieszaj z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, czosnkiem, słodką papryką solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj kuleczki. Następnie wlej wodę do garnka i włóż do niej stworzone klopsiki, a następnie obgotuj je przez ok. 15 minut.
Wyciągnij kulki z wody i przygotuj patelnię (np. Gerlach SMART z odczepianą rączką). Na oliwie przysmaż cebulę wraz z podgotowanymi klopsikami. Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na dużych oczkach, a następnie dodaj warzywa do mięsa na patelni.
Zalej klopsiki z warzywami puszką krojonych pomidorów i duś je przez ok. 15 minut. Dopraw potrawę bazylią, oregano, słodką papryką, solą pieprzem oraz odrobiną cukru. Dzięki temu smak pomidorów będzie bardziej intensywny. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!
Autorka przepisu:
Monika z profilu @jakjalubiejesc