Klopsiki w pomidorach z makaronem to pyszny przepis na danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, czy wspólną kolację ze znajomymi. Sprawdź krok po kroku jak je przygotować i ciesz się wyjątkowymi smakami włoskiej kuchni. Do przygotowania dania przyda Ci się wygodny garnek, a makaron podasz w eleganckiej porcelanie.
Co jest potrzebne na klopsiki w pomidorach z makaronem?
- 0,5 kg mięsa mielonego (jak najchudszego)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- ½ cebuli
- 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być w ziołach)
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- kilka kulek mini mozzarelli
- listki bazylii do dekoracji
Jak przygotować klopsiki w pomidorach z makaronem?
Mięso mielone pomieszaj z jajkiem, bułką tartą, majerankiem, czosnkiem, słodką papryką solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj kuleczki. Następnie wlej wodę do garnka i włóż do niej stworzone klopsiki, a następnie obgotuj je przez ok. 15 minut.
Wyciągnij kulki z wody i przygotuj patelnię (np. Gerlach SMART z odczepianą rączką). Na oliwie przysmaż cebulę wraz z podgotowanymi klopsikami. Zetrzyj marchewkę i pietruszkę na dużych oczkach, a następnie dodaj warzywa do mięsa na patelni.
Zalej klopsiki z warzywami puszką krojonych pomidorów i duś je przez ok. 15 minut. Dopraw potrawę bazylią, oregano, słodką papryką, solą pieprzem oraz odrobiną cukru. Dzięki temu smak pomidorów będzie bardziej intensywny. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego!
Czy mięsne klopsiki można zastąpić wegańskimi?
Jeśli z jakichś powodów nie jadasz mięsa, albo chcesz je ograniczyć to jak najbardziej tak. Wybierz swój ulubiony przepis na wegańskie klopsiki, których smak będzie dobrze łączył się z makaronem oraz pomidorami i ciesz się tym smacznym przepisem tak, jak lubisz.
Czym jest ksylitol?
Ksylitol to związek chemiczny pozyskiwany z brzozy, który dobrze zastępuje cukier, a jednocześnie nie zawiera kalorii. Zapobiega on próchnicy i wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Z tego powodu warto przynajmniej czasami zastąpić cukier właśnie nim. Należy jednak pamiętać, że może mieć właściwości przeczyszczające, dlatego nie należy spożywać go w nadmiarze i nie jest zalecany dla dzieci poniżej 3 roku życia.
Jaką paprykę wybrać – słodką, czy słodką wędzoną?
Do tego dania najlepiej wybrać paprykę słodką. Jej wędzona wersja jest bardzo smaczna i aromatyczna, ale też dość intensywna, dlatego w przypadku dań o delikatniejszej palecie może je zdominować. Warto więc używać jej rozsądnie.
Autorka przepisu:
Monika
Monika z profilu @jakjalubiejes