Makaron tarty do rosołu przygotujesz dosłownie w kilka minut. Warto go zrobić chociaż raz na jakiś czas na niedzielny obiad. To też doskonałe rozwiązanie, jeśli akurat nie posiadasz makaronu, sklepy są zamknięte, a Ty chcesz przygotować dla swoich bliskich pożywną zupę w chłodny dzień. Sprawdzi się doskonale do rosołu, ale nie tylko. Możesz dodać go również innych zup.
Co jest potrzebne na makaron tarty do rosołu?
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 380 ml wody
- sól wg. uznania
Jak przygotować makaron tarty do rosołu?
Na stolnicy usyp z mąki kopczyk. Do środka wbij jajka i wlej do nich odrobinę wody. Zagnieć ciasto. Dolewaj do niego wody lub dosypuj mąkę zależnie od potrzeby. Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od rąk. Gdy będzie dobrze wyrobione, włóż je do lodówki na 30 minut, a następnie zetrzyj je na tarce bezpośrednio do rosołu. Możesz też zetrzeć je na stolnicy i pozostawić do wysuszenia. Do ugotowania zupy wykorzystaj duży garnek, np. żeliwny NATUR IRON lub stalowy garnek SIMPLE.
Jak długo można przechowywać domowy makaron?
Jeśli dobrze wysuszysz domowy makaron, możesz go przechowywać do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Nie musisz wkładać go do lodówki. Dlatego też warto przygotować większą porcję makaronu i wykorzystywać go, gdy będzie taka potrzeba. Spróbuj – domowy makaron na pewno będzie smakować lepiej!
Jak zmodyfikować domowy makaron?
Domowy makaron możesz modyfikować na różne sposoby, eksperymentując z nim w kuchni. Możesz dodać do niego przyprawy, lub inne rodzaje mąki. To może wpłynąć na jego konsystencję i barwę. Spróbuj przygotować kilka różnych własnych wariacji w niewielkich proporcjach, aby sprawdzić, czy inne rodzaje makaronu również Ci pasują.
Jakie jajka wykorzystać do stworzenia makaronu?
Aby stworzyć makaron, użyj jajek jak najwyższej jakości. Najlepiej, aby pochodziły z ekologicznej hodowli; możesz też postawić na produkty pochodzące od lokalnego gospodarza. Unikaj jajek pochodzących od kur z hodowli klatkowej.