Makaron tarty do rosołu przygotujesz dosłownie w kilka minut. Warto go zrobić chociaż raz na jakiś czas na niedzielny obiad. To też doskonałe rozwiązanie, jeśli akurat nie posiadasz makaronu, sklepy są zamknięte, a Ty chcesz przygotować dla swoich bliskich pożywną zupę w chłodny dzień. Sprawdzi się doskonale do rosołu, ale nie tylko. Możesz dodać go również innych zup.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 380 ml wody
- sól wg. uznania
Jak przygotować makaron tarty do rosołu?
Na stolnicy usyp z mąki kopczyk. Do środka wbij jajka i wlej do nich odrobinę wody. Zagnieć ciasto. Dolewaj do niego wody lub dosypuj mąkę zależnie od potrzeby. Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od rąk. Gdy będzie dobrze wyrobione, włóż je do lodówki na 30 minut, a następnie zetrzyj je na tarce bezpośrednio do rosołu. Możesz też zetrzeć je na stolnicy i pozostawić do wysuszenia. Do ugotowania zupy wykorzystaj duży garnek, np. żeliwny NATUR IRON lub stalowy garnek SIMPLE.