Sałatka grecka i grzanki z grillowanym serem halloumi to pomysł na naprawdę smaczny lunch, lub danie, które podasz w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź jak przygotować ją krok po kroku w duchu zero waste. Przepis został opracowany przez Kubę Korczaka.
Co ci jest potrzebne na sałatkę grecką i grzanki?
Sałatka:
- 500 g mix pomidorków koktajlowych i pomidorów
- 1 ogórek szklarniowy lub 4 ogórki gruntowe
- 1 podłużna papryka żółta lub pół zielonej papryki, pół czerwonej (może być więcej)
- 1 czerwona cebula
- 120 g sera feta
- 1 garść greckich oliwek
- sól
- pieprz
- dzikie greckie oregano (lub zwykłe suszone)
- oliwa (najlepiej grecka)
- opcjonalnie: sok z cytryny lub ocet winny, rozmaryn, ząbek czosnku
Grzanki:
- 120 g ser halloumi
- czerstwa bułka lub chleb
Lista składników na minimum 2 osoby.
Co jest potrzebne na sałatkę grecką i grzanki?
Witaj! w Grecji! Zacznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw oraz oczyszczenia papryk i wyjęcia z nich gniazd nasiennych, by chwilę później pokroić je w paski, plastry lub kostkę.
Pomidory możesz pokroić w zależności od ich wielkości na 2,4,8 lub nawet 16 części pamiętając, by robić to na desce, nie w powietrzu, szczególnie jeśli dysponujesz ostrym nożem do warzyw (a tylko takim należy pracować).
Ogórki zostają w skórze — to również jedna z tajemnic innego greckiego klasyka — dipu tzatziki. Wystarczy przekroić je na pół, a potem na plasterki lub większe kwadraciki i gotowe. Cebulę obierz ze skorupki, pamiętając o zostawieniu ogonka, który niezwykle ułatwi sprawne posiekanie tego warzywa. Po przekrojeniu na pół siekaj ją w piórka.
Do tej sałatki zawsze wybieraj oliwki pochodzące z Grecji, gdyż to właśnie ten smak podkreśli danie.
Składniki wrzuć do miski lub zamykanego hermetycznie pojemnika, posyp konkretną szczyptą soli i mieszaj bardzo dokładnie. W greckiej sałatce najdoskonalszą jej częścią są soki, które wypłynęły z warzyw, i połączyły się z oliwą, ziołami oraz kawałeczkami fety. Takim deserem nasącza się pieczywo i wypija aż do ostatniej kropelki.
Po zasoleniu warzyw daj im chwilę, by puściły upragnione soki, a następnie dodaj oliwę, oliwki, dużą szczyptę roztartego oregano oraz odrobinę świeżo startego pieprzu. Raz jeszcze wymieszaj wszystko dokładnie, a na koniec w zależności od preferencji ułóż fetę. Grecy często kładą jej wielki kawał, tak, by każdy z jedzących mógł ukroić sobie idealną jej część, uzależnioną od indywidualnych upodobań lub intensywności smaku sera.
Dzieło wieńczy najdoskonalsza grecka oliwa, dużo oliwy. Opcjonalnie danie możesz skropić sokiem z cytryny lub octem z winogron. To wszystko!
Pora na super sandwich z grillowanym serem halloumi i sałatką grecką. Do jego przygotowania potrzebne będą ser halloumi, czerstwe pieczywo i oczywiście przygotowana już wcześniej sałatka.
By przygotować ser w super wersji, wykorzystaj patelnię grillową i podsmażaj go na odrobinie oleju lub oliwy, tak by jego konsystencja z twardej zamieniła się w miękką. Łatwo to sprawdzić naciskając ser palcem lub łopatką.
Z czerstwym pieczywem najlepiej poradzi sobie ostry nóż do chleba, którym kroimy dosyć grube pajdy, by chwilę później obtoczyć je dokładnie, acz delikatnie — wodą, najlepiej sprawdzi się tutaj spryskiwacz do kwiatków. Wody musi być mało, ale musi być wszędzie.
Chleb przed grillowaniem posmaruj pędzelkiem nasączonym oliwą. Wszystkie kromki posyp roztartym oregano, rozmarynem lub nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku — możliwe jest również wykorzystanie tych wszystkich dodatków.
Ważne, by tak zsynchronizować działania, by grzanka i ser były gorące, zatem możemy zacząć od sera, gdyż ten będzie potrzebował nieco więcej czasu. Podczas grillowania jedno i drugie można z wyczuciem docisnąć równomiernie do dna patelni, co przyśpieszy cały proces. Ważne, by patelnia była nie za gorąca i by produkty zmieniały swoje struktury stopniowo, a nie spaliły się jedynie z wierzchu.
Taka kanapka najładniej wygląda i smakuje, kiedy położymy ją prosto na desce. Aromatyczna grzanka, pachnący ser i soczysta porcja sałatki greckiej — czego chcieć więcej.
Obejrzyj, jak przygotować sałatkę grecką!
Wybierz się w podróż po oryginalnych greckich smakach razem z Kubą Korczakiem, oglądając przygotowany razem z nim instruktaż.
Czym jest ser halloumi?
To ser pochodzący z Cypru, wytwarzany z mleka owczego, bądź z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Stosunkowo często jest przygotowywany z dodatkiem mięty. Ma delikatny smak i doskonale nadaje się do grillowania. Często jest również zamiennikiem mięsa w wegetariańskich burgerach. Zawiera ok. 43% tłuszczu.
Co wykorzystać zamiast sera halloumi?
Jeśli chcesz zastąpić ser halloumi, wybierz biały oscypek. To jedyny zamiennik, który zachowuje się stosunkowo podobnie w trakcie obróbki cieplnej i jest podobny w smaku przez wzgląd na wykorzystanie owczego mleka.
Czy kolory warzyw mają znaczenie dla przyjemności płynącej z jedzenia?
Jak najbardziej tak. Ludzie często „jedzą oczami”, co wiąże się z tym, że sposób podania posiłków jak najbardziej ma znaczenie. Wykorzystanie różnokolorowych warzyw w prosty sposób poprawia wygląd dania. Dlatego też np. jeśli nakładasz cokolwiek na talerz, warto na górę dodać koperek, szczypiorek lub inną „zieleninę”, która ożywi wygląd dania.
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.