Suszone pomidory zatrzymują w sobie nie tylko smak lata. Nadają wyjątkowego smaku potrawom z kuchni włoskiej i są nie do podrobienia. Jak przygotować je w domu z wykorzystaniem ulubionych pomidorów? To nie jest trudne! W wykonaniu tego przepisu pomogą Ci wygodne i ostre noże.
Co jest potrzebne do przygotowania suszonych pomidorów?
- 5 kg pomidorów podłużnych
- Oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki octu
- Bazylia
- Tymianek
- Oregano
- Sól
Jak zrobić suszone pomidory?
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz je ściereczką i przetnij na pół, wzdłuż. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Każdą połówkę delikatnie posyp solą.
Pomidory rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 70 stopni i włącz funkcję termoobiegu. Następnie włóż do niego pomidory i susz przy otwartych drzwiczkach. Pomidory możesz wyjąć, gdy są suche i mają pomarszczone brzegi.
Przełóż je do miski, dodaj zioła, sól, ocet, czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszankę wkładaj do słoików do ok. 3/5 wysokości. Na patelni podgrzej oliwę, a następnie zalej nią pomidory.
Po zakręceniu słoików ustaw je do góry dnem do wystygnięcia. Suszone pomidory możesz spożywać już następnego dnia.
Dlaczego do suszonych pomidorów dodaje się sól?
Sól ma właściwości konserwujące, dzięki czemu sprawia, że pomidory po wysuszeniu przez dłuższy czas nadają się do spożycia. Hamuje ona rozwój drobnoustrojów. Dlatego też w przypadku tego typu przepisów nie warto z niej rezygnować, chyba że chcesz wykorzystać pomidory od razu po wysuszeniu.
Do czego dodać suszone pomidory?
Suszone pomidory będą doskonałym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdza się po prostu na kanapki. Możesz na przykład połączyć je z serem Camembert bądź z ulubioną wędliną. Suszone pomidory to również doskonały dodatek do różnego rodzaju makaronów oraz do omletów czy jajecznicy.
Czy suszone pomidory należy kroić przed podaniem?
To zależy od tego, na jakie masz ochotę! Jeśli przygotowujesz np. jajecznicę z suszonymi pomidorami lepiej będzie, jeśli pokroisz je na niewielkie kawałki. Z kolei na kanapkach świetnie sprawdzą się większe kawałki. Pamiętaj, że w kuchni wykonanie większości kroków w przepisach to kwestia Twoich własnych preferencji.