Wegeburgery to danie doskonałe na różnego rodzaju imprezy. Są pyszne i doskonale nadają się dla tych osób, które nie jedzą mięsa. Do ich przygotowania przyda Ci się wygodna forma silikonowa. Po drobnej modyfikacji, kotleciki do burgerów możesz również podgrzać na grillu lub specjalnej patelni.
Co jest potrzebne do przygotowania wegeburgerów?
- 1 szklanki startej marchewki
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże, czerwone cebule
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek konserwowy
- Sałata lodowa
- Roszponka
- 4 plastry sera Cheddar
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- ¼ łyżeczki chili
- 2 łyżeczki świeżej, poszatkowanej natki pietruszki
- 4 bułki żytnie
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Jak zrobić wegeburgery?
Wszystkie warzywa, roszponkę i natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą. Jedną cebulę pokrój w prążki, a drugą drobno posiekaj. Pomidora i ogórka kiszonego pokrój w plastry, sałatę lodową w paski, a pietruszkę poszatkuj (do krojenia ziół polecamy tasak NATUR z deską z drewna akacjowego).
Do miski dodaj startą marchewkę, ugotowaną kaszę jaglaną, prażony słonecznik i sezam, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, olej, mąkę, pietruszkę, chilli, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, najlepiej rękami. Z gotowej masy uformuj kotleciki i ułóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem lub umieść w formie silikonowej SMART. Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz kotlety przez 30 minut. Po upływie ok. 15 minut odwróć je na drugą stronę.
W międzyczasie przekrój świeże bułki na pół i włóż je do tostera. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, skomponuj pyszne wegeburgery. Na połówce bułki ułóż kolejno: kotlet, plasterek sera, pomidor, kilka plasterków ogórka kiszonego, cebulowe krążki, sałatę lodową, roszponkę, pół łyżeczki ketchupu, pół łyżeczki musztardy. Zamknij swojego burgera drugą połówką bułki. Gotowe!
Jak sprawić, by burger był wegański, a nie tylko wegetariański?
Jeśli chcesz, by Twój burger był wegański, nie używaj sera, bądź po prostu postaw na zamiennik. W sklepach obecnie bez problemu można takowe znaleźć. Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na ich skład – często nie są one wcale zdrowsze od zwyczajnego sera.
Jaką sałatę wybierać – masłową czy lodową?
Sałata lodowa przez dłuższy czas pozostaje świeża. Jest też twardsza i bardziej chrupiąca, dzięki czemu dodaje wyrazistej struktury do burgerów. To dlatego w przepisie znajdziesz właśnie ją. Należy jednak pamiętać, że jest ona dość uboga w składniki spożywcze, także w porównaniu z sałatą masłową. W związku z tym to, którą ostatecznie wybierzesz, zależy wyłącznie od Ciebie.
Co wyróżnia czerwoną cebulę?
Czerwona cebula ma łagodniejszy smak od klasycznej, białej odmiany. Jest też odrobinę słodsza, ponieważ w składzie zawiera większe ilości cukrów prostych. Doskonale nadaje się do słodko-kwaśnych sosów oraz potraw o łagodnym smaku.