Masło można podać na wiele sposobów. Jeśli użyjesz kupnego, pozbawionego dodatków, będzie stanowić doskonałą bazę pod różnego rodzaju kanapki. Możesz zaś przygotować z niego swoistą pastę, tworząc smaczny krem doskonale nadający się na kanapki. Sprawdź poniższe proste przepisy i samodzielnie przygotuj wyjątkowe smarowidło. Możesz przechowywać je w porcelanowych salaterkach.
Używaj niesolonego masła!
Uwaga, w każdym z tych przepisów należy użyć niesolonego masła. Przed przygotowaniem wyciągnij je z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową i aby można było łatwo wymieszać je z pozostałymi składnikami. Po przygotowaniu przechowuj w maselniczce bądź salaterce w lodówce przez maksymalnie tydzień. Spożywaj z chlebem bądź dodaj do przygotowywanych potraw.
Przepis na masło pomidorowo-paprykowe
Składniki:
- 100 g masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki (przyprawy)
- Sól
Jak przygotować masło pomidorowo-paprykowe?
Masło utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego kolejne składniki: koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i sól. Włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby mogło stężeć.
Przepis na masło czosnkowe
Składniki:
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
Jak przygotować masło czosnkowe?
Zacznij od obrania czosnku. Posiekaj go bądź przeciśnij przez wyciskacz. Ucieraj z solą. W osobnej miseczce utrzyj masło za pomocą miksera. Gdy zmieni się w puszystą masę, dodaj do niego czosnek i sól. Przełóż do miseczki i włóż do lodówki na kilka godzin.
Przepis na masło chrzanowe
Składniki:
- 250 g masła
- 30 g startego, świeżego chrzanu
Jak przygotować masło chrzanowe?
Masło utrzyj z chrzanem za pomocą miksera. Możesz również przetrzeć je przez sitko z niewielkimi oczkami. Po przygotowaniu włóż ja do lodówki na co najmniej kilka godzin. Możesz użyć do tego pojemnika SMART.
Przepis na masło z wędzonym śledziem
Składniki:
- 100 g masła
- 1 niewielki wędzony śledź
- szczypta soli
Jak przygotować masło z wędzonym śledziem?
Śledzia obierz ze skóry i ości. Utrzyj za pomocą łyżki bądź miksera wraz z masłem i solą. Schłodź w lodówce. Uwaga, przetrzymuj masę maksymalnie przez 4 dni!
Przepis na masło musztardowe
Składniki:
- 100 g masła
- 20 g musztardy
Jak przygotować masło musztardowe?
Masło i musztardę połącz starannie na jednolitą masę. Po przygotowaniu koniecznie włóż do lodówki na kilka godzin.
Przepis na masło pomidorowe
Składniki:
- 50 g masła
- 30 g koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
Jak przygotować masło pomidorowe?
Miękkie masło starannie połącz z koncentratem pomidorowym. Do smaku dodaj sól i cukier, ilość dozując według własnego upodobania. Włóż masę do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Przepis na masło wiosenne
Składniki:
- 100 g masła
- 1 łyżka pokrojonego drobno szczypiorku
- natka pietruszki lub liski rzeżuchy, wg. uznania
- szczypta soli
Jak przygotować masło wiosenne?
Masło dokładnie wymieszaj z zielonymi składnikami. Wcześniej pokrój je za pomocą ostrego noża szefa kuchni. Możesz dozować ich ilość, wybrać jeden lub wymieszać wszystkie. Dodaj sól do smaku, a następnie ułóż masę w kostkę. Schowaj do lodówki, aby ponownie stężało.