Przepisy na nadziewane jajka doskonale sprawdzą się w trakcie spotkań z bliskimi. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a podane na eleganckim półmisku bądź efektownie się prezentować. Do ich stworzenia wykorzystuj wyłącznie jajka pochodzenia ekologicznego. Staraj się również oszczędzać energię w trakcie gotowania. Jak to zrobić? Po prostu wyłącz prąd bądź gaz po zagotowaniu się jajek. Aby były twarde, trzymaj je w ciepłej wodzie przez kolejne 8-10 minut. Warto przykryć garnek pokrywką, aby nie schłodził się zbyt szybko.
Przepis na jajka nadziewane rybą
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g wędzonej ryby
- 1 łyżka posiekanych ziół
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować jajka nadziewane rybą?
Po ugotowaniu jajek na twardo w rondelku wystudź je i obierz. Następnie przekrój na dwie połówki. Wyjmij z nich żółtka i włóż je do osobnej miseczki. Wędzoną rybę oczyść ze skórki i kości. Posiekaj, a następnie za pomocą widelca lub blendera połącz z żółtkami. Do masy dodaj zioła, musztardę i majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masą napełniaj wgłębienia w białkach. Udekoruj je według uznania. Możesz podawać je na półmisku ozdobionym sałatą.
Przepis na jajka nadziewane w pomidorach
Składniki:
- 5 jajek
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 5 liści sałaty
- 5 łyżek majonezu
Jak przygotować jajka nadziewane w pomidorach?
Ugotowane na twardo jajka wystudź i obierz. Następnie przekrój je na pół za pomocą ostrego noża. Oddziel żółtka, przekładając je do osobnej salaterki. Za pomocą widelca wymieszaj je ze śmietaną, musztardą i posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać do masy podsmażone, a następnie bardzo drobno posiekane pieczarki. Tak przygotowaną masą napełniaj wgłębienia w połówkach białek.
Pomidory umyj. Odkrój ich górną część na ok. 2/3 wysokości, a następnie za pomocą łyżki wydrąż środek. Posól je i popieprz. W wydrążone pomidory wkładaj przygotowane wcześniej jajka. Układaj je na listkach sałaty z majonezem i odrobiną koperku.
Przepis na jajka nadziewane serem
Składniki:
- 6 jajek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka siekanemu lubczyku
- Liście sałaty, wg. uznania
Jak przygotować jajka nadziewane serem?
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy będą całkowicie wystudzone, przekrój je na połówki i wyjmij z nich żółtka. Cebulę posiekaj za pomocą ostrego noża. Wymieszaj ją w miseczce z żółtkami, masłem i startym na drobnych oczkach serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Jajka napełniaj stworzoną masą za pomocą łyżki bądź rękawa cukierniczego. Tak nadziane połówki jajek układaj na liściach sałaty.
.jpg)