Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Pyszne kanapki to smaczny i szybki sposób na przygotowanie śniadania czy też przekąski w ciągu dnia, także dla gości. Jak je przygotować, tak aby smakowały wszystkim? Zainspiruj się tymi smacznymi przepisami, obok których nikt nie przejdzie obojętnie!
Przepis na kanapki z jajkami
Składniki:
- 500 g chleba razowego
- 60 g masła
- 4 jajka
- 80 g majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka posiekanych listków bazylii
Jak przygotować kanapki z jajkami?
Jajka ugotuj na twardo w garnku BLEND STONE (po zagotowaniu ich przykryj naczynie pokrywką, a następnie zaczekaj 8-10 minut). Obierz je i posiekaj. Dodaj do nich bazylię oraz majonez, a następnie całość dokładnie wymieszaj, tworząc pastę.
Pokrojone w kromki pieczywo posmaruj masłem, a następnie pastą. Dopraw pieprzem, a następnie solą. Wybierz taką z dużymi kryształkami, aby kanapki elegancko się prezentowały. Możesz ozdobić danie świeżymi listkami bazylii. Smacznego!
Przepis na kanapki z białym serem i rzodkiewkami
Składniki:
- 300 g chleba, np. purpelnikiel
- 60 g masła
- 150 g sera białego wymieszanego z łyżką śmietany
- 180 g rzodkiewki (wraz z liśćmi)
Jak przygotować kanapki z białym serem i rzodkiewkami?
Każdą kromkę pokrój za pomocą noża do chleba LOFT, np. na 4 części, tak aby wyglądały jak niewielkie przystawki. Posmaruj je masłem i białym serem. Umytą rzodkiewkę pokrój w plasterki i ułóż na chlebie. Podawaj na półmisku bądź od razu na niewielkich talerzykach. Smacznego!
Przepis na kanapki z pieczonym schabem
Składniki:
- 1 bułka paryska
- 60 g masła
- 300 g pieczeni ze schabu
- 4 łyżki galarety z wystudzonego sosu
- 1 główka sałaty
Jak przygotować kanapki z pieczonym schabem?
Pieczeń pokrój w plastry. Pieczywo posmaruj masłem, a następnie wyłóż na nie mięso. Kanapki ozdób galaretką stworzoną z sosu oraz posiekanymi listkami sałaty. Smacznego!
Przepis na kanapki z żółtym serem
Składniki:
- 500 g chleba razowego
- 60 g masła
- 200 g żółtego sera
- 1 pomidor
- 1 papryka
Jak przygotować kanapki z żółtym serem?
Żółty ser pokrój na plastry bądź korzystaj z takiego pokrojonego już wcześniej. Chleb posmaruj masłem. Rozłóż na nim ser. Następnie pokrój w plasterki pomidora i paprykę. Je również ułóż na kanapkach. Smacznego!
Przepis na kanapki z pasztetem i serem topionym
Składniki:
- 1 bułka paryska
- 60 g masła
- 200 g pasztetu
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 opakowanie serka topionego
Jak przygotować kanapki z pasztetem i serem topionym?
Pasztet wymieszaj dokładnie z połową masła. Z drugą połową wymieszaj ser. Każdą z mas posmaruj kanapki w połowie, a na łączeniu pomiędzy nimi rozsyp świeżo posiekaną bazylię. Jeśli za nią nie przepadasz, zastąp ją szczypiorkiem.
Przepis na kanapki z szynką i majonezem
Składniki:
- 500 g ulubionego chleba
- 60 g masła
- 200 g szynki
- 100 g majonezu
- 1 główka sałaty
- 1 łyżeczka tymianku
Jak przygotować kanapki z szynką i majonezem?
Szynkę posiekaj i połącz z połową majonezu. Posiekaj również sałatę (ilość wg. uznania) i wymieszaj ją z drugą połową majonezu. Masło utrzyj z tymiankiem i posmaruj nim kromki chleba. Następnie na jednej połowie kanapki wyłóż masę z szynką, a na drugiej z sałatą. Smacznego!
Przepis na kanapki z sardynkami
Składniki:
- 1 bułka paryska
- 60 g masła
- 1 puszka sardynek
- 100 g bryndzy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 pęczek świeżego tymianki lub mięty
Jak przygotować kanapki z sardynkami?
Rozpocznij od wymieszania koncentratu pomidorowego z musztardą. Dopraw mieszankę cukrem pudrem. Ryby oczyść ze skóry i ości. Układaj je na kromkach posmarowanych wcześniej masłem. Wierzch przykryj masą pomidorową. Posyp je drobno posiekaną zieleniną.