Pasy kanapkowe domowej roboty są niezwykle aromatyczne. Warto przygotować je na rodzinne śniadanie. Są znacznie bardziej aromatyczne, niż te kupne, a ponadto modyfikując proporcje, możesz dopasować je do upodobać swoich najbliższych. Pasty możesz przechowywać w lodówce do około 5 dni.
Wśród tych przepisów znajdziesz między innymi klasyczną pastę chrzanowo-jajeczną, wyjątkową wiosenną mieszankę, doskonałą na święta wielkanocne, czy też gęstą i ciężką, ale przy tym niezwykle smaczną pastę majonezową. Smacznego!
Przepis na pastę chrzanowo-jajeczną
Składniki:
- 100 g chrzanu
- 2 średniej wielkości jajka
- 120 g śmietany 18%
- sól i cukier do smaku
- sok cytrynowy do smaku
Jak przygotować pastę chrzanowo-jajeczną?
Zacznij od dokładnego umycia chrzanu. Oczyść go, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do niego sok cytrynowy, wymieszaj i odczekaj ok. 10-15 minut. Następnie jajka ugotuj na twardo w rondelku GRANITEX. Posiekaj lub rozgnieć za pomocą widelca. Następnie skorzystaj z miksera i ucieraj je ze śmietaną. Połącz masę z chrzanem, posól i dodaj cukier według uznania. Wymieszaj masę. Jest gotowa do podania.
Przepis na pastę czosnkową
Składniki:
- 150 g półtłustego twarogu
- 6 łyżek śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- Sól do smaku
Jak przygotować pastę czosnkową?
Rozpocznij od roztarcia czosnku z solą. Dodaj do niego ser twarogowy oraz śmietanę. Ucieraj przez chwilę, aż do stworzenia jednolitej masy. Dodaj sól i ponownie wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Przepis na wiosenną pastę
Składniki:
- pęczek natki pietruszki/selera (wg. preferencji)
- pęczek szczypiorku
- 150 g serka homogenizowanego lub półtłustego twarogu
- 100 g serka topionego
- 2 średniej wielkości jajka
- majonez i sól wg. uznania
Jak przygotować wiosenną pastę kanapkową?
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i oddziel żółtka. Pietruszkę lub seler, a także szczypiorek umyj, osusz i posiekaj na drobne kawałeczki, używając bardzo ostrego noża. Korzystając z miksera, utrzyj serek lub twaróg, łącząc go z serkiem topionym oraz żółtkami. Do masy dodaj majonez tak, aby stworzyć idealną konsystencję. Posól do smaku.
Białka jaj możesz użyć, aby podać pierwszą porcję kanapek z pastą wiosenną.
Przepis na pastę majonezową
Składniki:
- 200 g majonezu
- 2 łyżeczki ketchupy
- 1 łyżka startej cebuli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz i cukier do smaku
Jak przygotować pastę majonezową?
Majonez dokładnie wymieszaj z ketchupem, cebulą i szczypiorkiem. Na koniec dodaj gęstą śmietaną (12 lub 18%). Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przechowuj pastę w lodówce, np. w pojemniku SMART.
Przepis na pastę orzechową
Składniki:
- 100 g masła
- 1 łyżka posiekanych orzechów (dowolnych)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku cytrynowego
Jak przygotować pastę orzechową?
Masło rozetrzyj z orzechami. Dodaj do niego sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.