Pstrąg sauté to pomysł na przygotowanie pysznego pstrąga w całości w piekarniku. Przygotowanie go nie jest szczególnie skomplikowane. Wiele ryb najlepiej smakuje w minimalistycznej wersji i ta nie jest wyjątkiem. Do przygotowania tego dania przyda Ci się komplet ostrych noży.
Co jest potrzebne do przygotowania pstrąga sauté?
- 2 pstrągi
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- Rozmaryn
- Pietruszka
- Pieprz cytrynowy
- Sól
Jak przyrządzić danie rybne – pstrąg sauté?
Rozpocznij od przygotowania ryby. Oczyść ją i wypatrosz, przecinając wzdłuż brzucha i wyjmując wnętrzności (należy to zrobić ostrożnie tak, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego), skrzela oraz oczy.
Do patroszenia polecamy m.in. noże kuchenne w bloku LOFT. Starannie opłucz ryby, osusz je i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie włóż je do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem cytrynowym i dodaj gałązki rozmarynu oraz natkę pietruszki.
Ułóż w naczyniu plasterki cytryny i pokrojonego pomidora. Nagrzej piekarnik do 250°C. Ryby zapiekaj przez 10-15 minut. Warto jednak kontrolować ten czas, aby ich nie przesuszyć. Gotowe danie wyjmij z piekarnika. Pstrąg sauté podawaj w naczyniu żaroodpornym.
Jakiego pstrąga wybrać?
Istnieje wiele gatunków pstrągów, ponieważ sama ta nazwa określa w Polsce kilka różnych ryb. Możesz wybrać jakąkolwiek z nich, jednak na pewno dobrym wyborem będzie dość powszechnie dostępny pstrąg tęczowy, który jest cenioną rybą hodowlaną. Choć pochodzi z Ameryki Północnej, obecnie można go spotkać również w Polsce.
Ile waży dobry pstrąg?
Pstrąg, którego warto wybrać do przygotowania dania, powinien ważyć do ok. 5 kg, choć często można spotkać w sprzedaży również dużo mniejsze osobniki. Co ciekawe, ryby te mogą osiągać ponad 20 kg wagi!
W czym zapiekać pstrąga?
Pstrąga możesz zapiekać w specjalnych naczyniach żaroodpornych, foremkach silikonowych lub w żeliwnych garnkach. Wybierz sposób, który będzie najwygodniejszy dla Ciebie i najbardziej dopasowany do wymiarów ryby, którą przygotowujesz.