Różowa czekolada, znana też pod nazwą Ruby, zachwyca swoim kolorem. Czy smak wyróżnia ją na tle innych czekolad? W jaki sposób uzyskuje się jej barwę? Sprawdź też, gdzie możesz ją kupić oraz do czego możesz ją wykorzystać. Kto wie, może okaże się, że to Twój nowy ulubiony rodzaj czekolady!
Skąd pochodzi różowa czekolada?
Różowa czekolada została pokazana światu w 2017 roku po dziesięciu latach testów. Jest opatentowana przez jednego z największych światowych producentów czekolady ze Szwajcarii. Jednak to oczywiście nie oznacza, że to w tym kraju zaczyna się jej produkcja. Aby ją stworzyć, potrzebne są specjalne ziarna kakaowca z roślin w odmianie Ruby. Były one znane już od dawna, jednak wcześniej nie udało się stworzyć takiego procesu fermentacji, który pozwoliłby na uzyskanie charakterystycznego koloru i smaku. Ziarna te hodowane są m.in. w Ekwadorze, w Brazylii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Premiera czekolady różowej odbyła się w Szanghaju. Jej powstanie jest jednym z największych przełomów w świecie czekolady od ponad 80 lat, kiedy to powstała czekolada biała.
Czy różowa czekolada zawiera barwniki?
W przypadku tej czekolady duża część magii polega właśnie na tym, że jest ona naturalnie różowa i nie powinna zawierać sztucznych barwników, które zmieniałyby jej kolor. Do jej tworzenia wybiera się specjalne ziarna kakaowca, które mają różowawy miąższ. Proces fermentacji nie wymaga dodawania też innych owoców bądź dodatkowych składników.
Należy jednak zwrócić uwagę na to, że nie każda czekolada w różowym kolorze będzie faktycznie różową czekoladą. Często na rynku można znaleźć np. ozdoby do tortów właśnie w tym kolorze. Jednak może być to też po prostu zabarwiona biała czekolada.
Jak smakuje różowa czekolada?
Różowa czekolada wyróżnia się na tle innych podobnych wyrobów. Jest mleczna, kremowa i słodka, ale posiada też charakterystyczne owocowe nuty. Jest lekko kwaśna, świeża i może kojarzyć się z jagodami czy malinami. Dlatego też nie przypomina tak bardzo białej czekolady, z którą czasem jest mylona. Nie posiada intensywnych nut kakao, jednak są one wyczuwalne w tle.
Czym wyróżnia się proces fermentacji różowej czekolady?
Proces fermentacji ziaren kakaowca zwykle trwa ok. 5-7 dni, jest przeprowadzany naturalnie na plantacjach i ma na celu usunięcie miazgi z ziaren i przygotowanie ich do dalszego suszenia. W przypadku różowej czekolady trwa on krócej i jest bardziej kontrolowany. Klasycznie, owoce całkowicie zmieniają barwę na brązową, w tym przypadku zaś ważne jest to, aby zachować różowy odcień, za który odpowiadają barwniki antocyjaninowe.
Do czego można wykorzystać różową czekoladę?
Różowa czekolada zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Jak najbardziej więc nadaje się po prostu do spożywania w formie tabliczek. Dodaje się do niej np. cukier i mleko, tak samo jak do czekolady mlecznej. Ale jak to zwykle w kuchni bywa – jeśli chodzi o jej użycie, tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Czekolada ta jest zwykle delikatniejsza w strukturze od np. czekolady gorzkiej, ale ma nieco lepsze właściwości, niż czekolada biała, ponieważ w przeciwieństwie do niej zawiera ziarna kakaowca. Tworzy się z niej np. praliny i trufle, polewy do batoników, glazury na torty, czy fondue do czekoladowych fontann. Można jej też użyć jako dodatek do kremów, czy tworzyć z niej ozdobne figurki. Da się przygotować na jej bazie kremy do smarowania kanapek, a także jako dodatek do wytrawnej deski serów.
Unikatowy kolor różowej czekolady pozwala na uzyskanie ciekawych słodkości, doskonałych np. na Walentynki, bez konieczności używania sztucznych barwników. Należy jednak uważać: nie jest zbyt trwała w trakcie pieczenia i nie sprawdza się dobrze w profesjonalnych wytłaczarkach.
Gdzie kupić różową czekoladę w Polsce?
Choć jak najbardziej jest dostępna w Polsce, trzeba jej trochę poszukać. Zwykle nie znajdziesz jej po prostu w markecie – większość większych marek nie ma jej jeszcze w ofercie. Oczywiście czasem uda się na nią trafić, jednak jeśli zależy Ci na jej zdobyciu, raczej nie spodziewaj się, że po prostu na nią wpadniesz.
Bez najmniejszego problemu kupisz ją jednak w sklepach online. Możesz wybierać ją w formie dropsów, idealnych do przygotowywania różnych deserów czy też jako tabliczkę czekolady albo praliny. Ponadto w niektórych miejscach można znaleźć sklepy z unikalnymi produktami, albo też kawiarnie czy cukiernie oferujące desery z czekolady Ruby. Warto więc mieć oczy szeroko otwarte, gdy wychodzisz na miasto i jeśli będziesz mieć możliwość – sprawdzić, jak smakuje ta niezwykle ciekawa i smaczna czekolada.
Na co uważać przy zakupie różowej czekolady?
Gdy kupujesz różową czekoladę, przede wszystkim uważaj na podróbki. Sprawdź, czy przypadkiem nie jest to czekolada biała z dodatkowymi barwnikami, co jak już zostało wyjaśnione: czasem się zdarza. Na oznaczeniach takiego produktu powinny się znaleźć takie słowa, jak „Ruby Chocolate” czy „RB1”. W składzie poza tłuszczem kakaowym powinno pojawić się również kakao. Unikaj produktów z takimi barwnikami jak E120, czy E162.
Zwracaj uwagę również na cenę. Różowa czekolada nie jest jeszcze zbyt popularna i co do zasady jest to produkt premium. Dlatego też nie będzie zbyt tania.
Czy różowa czekolada jest zdrowa?
Ziarna kakaowca jak najbardziej zawierają zdrowe substancje odżywcze. Są źródłem przeciwutleniaczy, a barwniki w czekoladzie różowej mogą działać przeciwzapalnie i ochronnie na naczynia krwionośne. Jednakże zawiera ona również stosunkowo duże ilości cukru oraz tłuszczów, przez co jest dość kaloryczna. Może nie nadawać się w ogóle dla cukrzyków oraz osób na dietach redukcyjnych. Jednakże spożywanie jej w ograniczonej ilości nie powinno negatywnie wpłynąć na zdrowie osoby, która nie posiada większych problemów.
Ciesz się każdym rodzajem czekolady!
Czekolada niejedna ma twarz. Może być gorzka lub ekstremalnie słodka. Może nadawać się zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Da się ją popijać na ciepło, czy tworzyć piękne ozdoby. Różni się też od siebie kolorem. Dlatego warto sprawdzić, która i w jakiej formie smakuje Ci najbardziej!