Sałatka Cezar jest jedną z najbardziej popularnych. Jak jednak ją przygotować? Sprawdź ten przepis i zabierz ją ze sobą na lunch w szczelnych pojemnikach. Do przygotowania tego przepisu przyda Ci się patelnia grillowa, która doskonale sprawdzi się do smażenia kurczaka.
Co jest potrzebne do przygotowania sałatki Cezar?
- 150 g filetu z kurczaka
- 1 mała sałata rzymska
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1/3 bagietki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować sałatkę Cezar?
Sposób przygotowania dressingu sałatki Cezar
Obrany i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek wymieszaj z musztardą, majonezem, sokiem cytryny oraz sosem Worcestershire. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowanie sałatki Cezar
Pod bieżącą wodą umyj filet z kurczaka, a następnie dobrze go osusz (np. używając ręczników papierowych). Pokrój go na cztery części, posmaruj oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni (standardowej lub grillowej) z odrobiną oleju usmaż kawałki kurczaka. Gdy będą gotowe, przełóż je na talerz.
Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, z której przed chwilą został zdjęty kurczak. Grzanki będą gotowe po ok. 7 minutach (powinny być chrupiące i zarumienione). Pamiętaj, aby przez cały czas je mieszać, ponieważ mogą się przypalić.
Sałatę rzymską dobrze opłucz i osusz papierowym ręcznikiem lub wirówką do sałaty, a następnie posiekaj. Jajko ugotuj na miękko, obierz i przekrój na pół.
Sałatkę Cezar podawaj na talerzu. W pierwszej kolejności umieść na nim sałatę rzymską, posyp ją grzankami, dodaj kawałki kurczaka oraz dwie połówki jajka. Polej wszystkie składniki dressingiem i na koniec posyp startym parmezanem. Gotowe!
Skąd wzięła się sałatka Cezar?
Prawdopodobnie twórcą sałatki jest Caesar Cardini. Był włoskim imigrantem, który prowadził restauracje w Meksyku i USA. Według jego córki, Rosy, ojciec stworzył przepis 4 lipca 1924 roku, kiedy na kuchni zabrakło składników do przygotowywania innych dań. Według innych doniesień sałatkę wymyślił brat Caesara, Alex, tworząc ją z myślą o lotnikach w trakcie prohibicji.
Kiedy sałatka Cezar zdobyła popularność?
Według Cardiniego sałatka stała się popularna w 1937, kiedy Manny Wolf, szef scenarzystów Paramount Pictures dostarczył przepis restauracjom znajdującym się w Hollowood w Los Angeles.
Co zawierał oryginalny przepis na sałatkę Cezar?
Według doniesień córki Cardiniego, oryginalny przepis na sałatkę zawierał między innymi całe liście sałaty, które należało zjadać palcami, jajka, oliwę z oliwek i czosnek. W daniu pojawił się oczywiście również sos Worcestershire.