Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Sałatka nowalijkowa to pomysł na pyszne i świeże danie, które doskonale sprawdzi się jako przekąska, na lunch czy na przyjęcie. Do jej przygotowywania możesz użyć patelni oraz ostrych noży. Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na sałatkę nowalijkową?
- 4 sałaty rzymskie
- 4 pęczki rzodkiewek
- 4 średnie bataty
- 2 pęczki cebuli ze szczypiorem
- 2 pęczki koperku
- 4 pomarańcze
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 200 g bułki tartej panko
- 1 doniczka rozmarynu
- 100 g parmezanu
Podane składniki wystarczą na danie dla 8 osób.
Jak zrobić sałatkę nowalijkową?
Zacznij od umycia batatów. Osusz je i przetnij wzdłuż. Złóż ponownie, posmaruj je oliwa, dopraw solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45 minut. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Smaż je na oliwie, na rozgrzanej patelni, razem z cebulą posiekaną ze szczypiorkiem. Sałaty przekrój na pół, skrop je oliwą i przez chwilę przesmaż na patelni.
Sok z pomarańczy wymieszaj ze skórką pomarańczową i pokrojonym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj odrobinę oliwy i dokładnie wymieszaj.
Bułkę przesmaż na suchej patelni razem z drobno pokrojonym rozmarynem oraz startym parmezanem. Sałatę serwuj z batatami, rzodkiewkami i cebulkami, a całość skrapiaj obficie dressingiem, posypując bułką tartą z parmezanem.
Jakim serem zastąpić parmezan?
Parmezan to twardy, suchy ser o wyrazistym, lekko orzechowym smaku. Możesz zastąpić go innymi podobnymi serami o zbliżonym profilu smakowym. Na przykład dobrze sprawdzi się grana padano, czy cheddar. Z polskich serów możesz wybrać na przykład Bursztyn – to również długo dojrzewający, wyrazisty w smaku ser o kruchej konsystencji.
Jakie rzodkiewki wybrać do sałatki?
Do sałatki warto wybierać młode, wiosenne odmiany rzodkiewek. Są one łagodne w smaku i mają delikatny miąższ. Dobrze sprawdzi się odmiana Saxa 2, polska Krakowianka, której chrupiący miąższ doskonale sprawdzi się w sałatce, czy intensywnie czerwona Rowa. Wszystkie rosną bardzo szybko i możesz je uprawiać nawet w doniczce na parapecie.
Czym jest bułka tarta panko?
To bułka tarta pochodząca z Japonii, którą wytwarza się z białego chleba pozbawionego skórki. Suszy się go metodą beztłuszczową i rozdrabnia prądem elektrycznym. Ma duże, nieregularne płatki, przez co przypomina trochę płatki kukurydziane. Jest lekka, dobrze napowietrzona i chrupiąca.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach