Sałatka z burakiem i wędzonym pstrągiem to pyszna propozycja na lunch. Możesz wykorzystać do jej stworzenia ziemniaki, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Dzięki temu nie będziesz marnować! Do przygotowania sałatki bez wątpienia przydadzą Ci się wygodne i ostre noże, dzięki którym szybko przygotujesz posiłek.
Co jest potrzebne do przygotowania sałatki z burakiem i wędzonym pstrągiem?
- 400 g ugotowanych młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
- 100 g mieszanki sałat
- 130 g filetu z wędzonego pstrąga
- 200 g ugotowanych buraków, pokrojonych w grube plastry
- 2 selery naciowe
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 rzodkiewki
- ½ limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę z burakiem i wędzonym pstrągiem?
Rozpocznij od zrobienia sosu. Wymieszaj w misce jogurt, pokrojoną drobno rzodkiewkę, sok z limonki, świeżo posiekany koperek (do siekania polecamy tasak do ziół z deską NATUR), oliwę, sól oraz pieprz.
Ser naciowy umyj pod bieżącą wodą, osusz go za pomocą papierowego ręcznika i pokrój na grube kawałki. Wędzonego pstrąga pokrój w paski używając ostrych noży np. NATUR.
Wypłucz mieszankę sałat i odsącz. Ugotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj z sosem jogurtowym. Wszystkie składniki przełóż na talerze lub na miseczki. Sałatka z burakiem i wędzonym pstrągiem gotowa! Smacznego!
Dlaczego do siekania ziół warto użyć specjalnego tasaka?
Specjalny tasak do ziół NATUR został zaprojektowany tak, aby pozwolić na szybkie, sprawne siekanie roślin. Nie tylko usprawni prace w kuchni, ale również zapobiegnie miażdżeniu łodyg, precyzyjnie je krojąc. To z kolei pozytywnie wpłynie na ostateczny smak dania.
Dlaczego należy użyć jogurtu greckiego?
Jogurt grecki ma wyjątkowy, kremowy smak. Jest też naprawdę gesty. To sprawia, że sałatka będzie nie tylko kremowa w smaku, ale również uzyska odpowiednią konsystencję. Z tego powodu najlepiej wybrać właśnie ten typ jogurtu. Jeśli jednak nie masz do niego dostępu, postaraj się po prostu wybrać taki o gęstej konsystencji.
Czym jest seler naciowy?
Seler naciowy to odmiana botaniczna selera zwyczajnego. Jest doskonały nie tylko do sałatek, ale również np. do tworzenia zdrowych, niskokalorycznych frytek z piekarnika. Co ciekawe, seler naciowy występuje głównie w uprawie, jednak czasami dziczeje. Został spopularyzowany w XVII wieku we Włoszech.