Sałatka z czereśniami to wyśmienity pomysł na lekki, letni posiłek. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, które weźmiesz ze sobą do pracy. Może być również serwowana jako deser. Przepis został przygotowany przez Adama Borowicza. Do jego przygotowania przydadzą Ci się akcesoria kuchenne, takie jak szpatułka, czy wygodne noże.
Co jest potrzebne na sałatkę z czereśniami?
- 100 g roszponki
- 100 g czereśni
- 100 g moreli
- 50 g truskawek
- 1 mały ogórek
- Garść słonecznika
- Kilka gałązek koperku
- Łyżeczka maku
Dressing:
- Sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Pół papryczki chili (opcjonalnie)
Jak przygotować sałatkę z czereśniami?
Zacznij od przygotowania owoców. Umyj je i usuń pestki z czereśni oraz moreli. Następnie wszystkie owoce pokrój w mniejsze kawałki. Ogórka pokrój w plasterki.
Tak przygotowane składniki wymieszaj z roszponką. Chili posiekaj i wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na dressing. Dodaj go do sałatki tuż przed podaniem. Na sam koniec posyp sałatkę prażonym słonecznikiem, makiem oraz koperkiem. Podawaj w salaterkach lub na talerzu. Smacznego!
Dlaczego warto dodać do sałatki prażone nasiona słonecznika?
Prażone nasiona słonecznika dodają sałatce chrupkości i wzbogacają jej teksturę. Dodatkowo są one bogate w witaminy E i B, magnez, selen oraz zdrowe tłuszcze, co czyni sałatkę bardziej odżywczą. Prażenie nasion słonecznika podkreśla ich orzechowy smak, co świetnie komponuje się ze słodyczą owoców w sałatce.
Jakie są zalety użycia roszponki w sałatkach, takich jak sałatka z czereśniami?
Roszponka to zielone liście o delikatnym, lekko orzechowym smaku, które doskonale komponują się z owocami i innymi składnikami sałatek. Jest bogata w witaminy A i C, żelazo oraz kwas foliowy. Dodatkowo roszponka jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość błonnika, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Czy można zamienić czereśnie na inne owoce w sałatce, i jakie owoce będą najlepiej pasować?
Tak, czereśnie można zamienić na inne owoce, które również dobrze komponują się w sałatkach. Świetnie sprawdzą się na przykład jagody, maliny, brzoskwinie czy winogrona. Każdy z tych owoców doda sałatce unikalnego smaku i tekstury, a także dodatkowych wartości odżywczych. Jagody i maliny dodadzą sałatce świeżości i lekko kwaskowatego smaku, brzoskwinie wprowadzą delikatną słodycz, a winogrona chrupkość i soczystość.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.