Sałatka z marynowanych buraków podawana jest z pestkami granatu i słonecznika, serem feta oraz orzechami. To połączenie smaków jest niezwykle pyszne, a sama sałatka jest prosta w przygotowaniu. Przygotuj danie według przepisu Marzeny Król. Do ugotowania buraków przyda Ci się wygodny garnek!
Co jest potrzebne na sałatkę z marynowanych buraków?
- 2 buraki czerwone
- 1 cebula czerwona
- ser feta wg. uznania
- 30 g pestek słonecznika
- 1 granat
- 30 g orzechów pekan lub włoskich
- rukola wg. uznania
Marynata:
- 60 ml oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
Jak przygotować sałatkę z marynowanych buraków?
Zacznij od przygotowania marynaty. Wyciśnij cytrynę i przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Wszystko wymieszaj.
Buraki ugotuj. Obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Dodaj buraki i cebulę do miski, a następnie zalej je marynatą. Odstaw na minimum 2 godziny.
Przed podaniem na półmisku ułóż rukolę. Następnie wyłóż buraki z cebulą, ser feta, pestki słonecznika oraz granatu, a także orzechy. Smacznego!
Dlaczego warto marynować buraki przed dodaniem ich do sałatki?
Marynowanie buraków nadaje im intensywniejszego smaku, a także wzbogaca ich aromat o cytrusowe i czosnkowe nuty. Proces ten sprawia, że buraki stają się bardziej soczyste i idealnie komponują się z pozostałymi składnikami sałatki, jak feta czy granat.
Jakiego innego sera, poza serem feta, można użyć?
Jeśli nie lubisz sera feta, możesz zastąpić go kozim serem, serem pleśniowym lub nawet kawałkami mozzarelli. Każdy z tych serów wniesie nieco inny charakter do sałatki, zachowując jej wyrazisty smak.
Czy sałatkę można przygotować wcześniej?
Buraki z cebulą możesz przygotować nawet dzień wcześniej, jednak najlepiej dodać rukolę, pestki i ser tuż przed podaniem, aby zachować ich świeżość i chrupkość. Marynowane buraki i cebulę warto przechowywać w lodówce w osobnym pojemniku do przechowywania.
Autorka przepisu:
Marzena Król
Pasjonatka kuchni, która z prostych składników i z nutką kreatywności tworzy niezwykle przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka dania, które zadowolą zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. „Gotowanie to dla mnie nie tylko przepis, ale też sposób na dzielenie się miłością do jedzenia i tworzenia. Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!”