Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Sałatka z pieczonej papryki to doskonały pomysł na lunch, lub dodatek do rodzinnego obiadu. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Możesz stworzyć również różne wariacje na jej temat, dodając ulubione składniki, np. tofu, kukurydzę czy pierś z kurczaka. Wykorzystaj do jej stworzenia grill lub patelnię grillową.
Co jest potrzebne na sałatkę z pieczonej papryki?
- 6 czerwonych papryk
- 90 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml octu winnego
- sól i pieprz wg. uznania
- 1 młoda cebulka
Przepis na danie dla 6 osób.
Jak przygotować sałatkę z pieczonej papryki?
Zacznij od rozgrzania grilla lub patelni grillowej. Następnie przygotuj papryki. Przekrój je, usuń gniazda nasienne, a następnie rozpłaszcz je dłonią i lekko posmaruj oliwą. Połóż na grillu.
Opiekaj paprykę, aż mocno się przypieką z wierzchu. Nie przewracaj na drugą stronę. Następnie zwiń je w czystą ściereczkę i odłóż na 20 minut.
Ściągnij skórkę z papryki za pomocą ostrego noża. Pokrój je w paski lub inne dowolne kawałki. Oliwę wymieszaj z octem winnym, solą i pieprzem. Układaj paprykę na półmisku i polewaj ją sosem. Posyp wyciśniętym przez wyciskacz czosnkiem oraz posiekaną młodą cebulką. Nim ją podasz, odstaw na ok. 30 minut. Możesz podawać ją z ryżem. Smacznego!
Jakie papryki wybrać do stworzenia sałatki?
Postaraj się wybrać duże, dorodne papryki. Powinny być świeże, z błyszczącą i gładką skórką. Unikaj pomarszczonych, które nie wyglądają zbyt świeżo. Jeśli możesz, stawiaj na produkty pochodzenia ekologicznego.
Czy sałatkę można zabrać do pracy?
Jak najbardziej! Sałatkę zapakuj do pojemnika typu „to go”, aby zabrać ją ze sobą gdziekolwiek zechcesz – do pracy, do szkoły, czy na wycieczkę. Warto przygotować do niej również ryż, aby stworzyć pyszny posiłek, który zaspokoi Twój głód na długi czas.
Co jeszcze można dodać do papryki?
Do papryki możesz dodać też sałatę czy rukolę. Dzięki temu danie będzie bardziej kolorowe. Sałatę możesz pokroić, bądź dodać do papryki całe liście.