Sałatka z szynką na bazie ogórków jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Do jej wykonania poza szynką przydadzą się ogórki konserwowe. Najważniejszy jest jednak sos, który nadaje całości wyjątkowego smaku. To idealna propozycja, jeśli chcesz szybko przygotować danie dla gości, które będzie smakowało niemal każdemu. Podaj ją w eleganckiej porcelanie!
Co jest potrzebne na sałatkę z szynką na bazie ogórków?
- 250 g szynki
- 2 duże ogórki konserwowe
- 400 g zielonego groszku
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- Sól, cukier i curry do smaku
- Sok z 1 cytryny
- 200 g majonezu
- szczypiorek
- tymianek
- 3 jajka
Jak przygotować sałatkę z szynką na bazie ogórków??
Ogórki oraz wędlinę pokrój w wąskie paski. Groszek odsącz, zostawiając wodę. Następnie zacznij przygotowywać sos.
Masło i mąkę wyłóż na patelnie z nieprzywierającą powłoką i stwórz zasmażkę. Dodaj do niej wodę z groszku. Dodaj sól oraz inne przyprawy do smaku, nie zapominając o soku z cytryny. Połącz masę z majonezem i delikatnie wymieszaj z szynką, ogórkami i groszkiem. Całość podawaj, posypując szczypiorkiem i dekorując połówkami jajek udekorowanymi na twardo.
Czy istnieje sposób na zdrowszą wersję sosu do sałatki z szynką?
Aby obniżyć kaloryczność sosu, zamiast majonezu można dodać jogurt grecki lub wymieszać majonez z jogurtem w proporcji 1:1. Dzięki temu sos będzie lżejszy, a cała sałatka mniej kaloryczna, zachowując kremową konsystencję i smak.
Jakie inne przyprawy można dodać do sosu?
Oprócz curry i soku z cytryny można dodać odrobinę musztardy dijon dla ostrości lub kapkę octu jabłkowego, który podkreśli smak majonezu. Papryka wędzona lub odrobina pieprzu cayenne nadadzą sosowi lekkiej ostrości i wyrazistości.
Dlaczego zasmażka z masła i mąki to dobry dodatek do sosu?
Zasmażka z masła i mąki daje sosowi gęstą i kremową konsystencję oraz delikatnie maślany smak. Taki sposób przygotowania pomaga również lepiej łączyć składniki i nadaje sosowi pełniejszego aromatu, co podnosi jakość dania.