Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Sałatka ziemniaczana w stylu Tomka Mędrka to wegańska wariacja na temat popularnego dania, które wciąż zdaje się być niedoceniane w Polsce. To w końcu puszyste ziemniaczki z dodatkami, połączone ze wspaniałym dressingiem. Odkryj ten rarytas na nowo, tworząc idealnie zbalansowany posiłek, który jest jednocześnie lekko słony, tłusty I kwaskowaty. Przygotuje się ją z piklowaną czerwoną cebulką I pieczonymi z sodą oczyszczoną ziemniakami. W ten sposób skórka z ziemniaków pozostaje świeża na dłużej. Nie zapomnij też o mielonym tofu oraz ziołach. Do przygotowania sałatki koniecznie wykorzystaj ostre noże.
Co jest potrzebne na sałatkę ziemniaczaną w stylu Tomka Mędrka?
Na ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków (przed obraniem)
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
Marynowana czerwona cebula:
- 2 średnie czerwone cebule 250-300g
- 250 ml (1 szklanka) wody
- 125 ml (1/2 szklanki) octu — może być jabłkowy
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki cukru kryształu
- 4 ziela angielskie (można dodać inne przyprawy: kolendra, gorczyca, liść laurowy)
Na tofu:
- 2 kostki tofu naturalnego (2 × 180 g)
- 2-3 łyżki sosu sojowego (zależnie od tego ile soli ma sos)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Na sałatkę:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki wody spod marynowanej cebuli
- 1 łyżka dobrej musztardy
- po jednym pęczku: koperku, pietruszki, szczypiorku
- sporo świeżo mielonego pieprzu
Czas przygotowania to ok. 1h 15 min.
Jak wykonać sałatkę ziemniaczaną w stylu Tomka Mędrka?
Cebulę obierz, przetnij na pół i krój w pół krążki. Wszystkie składniki marynaty umieść w rondelku i podgrzewaj, aż ledwo co się zagotują, a następnie zdejmij z ognia. Cebulę umieść w słoiku (powinien mieć 500-600 ml), zalej gorącym płynem i zakręć słoik. Odstaw całość.
Ziemniaki obierz I pokrój w średnią kostkę. Do 2 l wody dodaj sól oraz sodę. Wymieszaj I dodaj ziemniaki. Podgrzej całość tak, by się zagotowało, a następnie gotuj przez 8-10 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki z zewnątrz powinny być lekko rozgotowane (pomaga w tym soda), a wewnątrz jeszcze lekko twarde. Gdy ziemniaki będą się gotować do piekarnika warto wstawić blachę (może być od razu z papierem do pieczenia). Nagrzewaj ją wraz z piekarnikiem, aż osiągnie 210°C w trybie z termoobiegiem góra-dół.
Ziemniaki odcedź i „trzep” nimi w garnki tak, aby krawędzie się lekko „rozpaćkały”. Wyłóż jedną warstwę na rozgrzaną blachę w odstępach. Polej je lekko oliwą i posyp solą. Piecz całość 15-20 minut aż staną się chrupiące z zewnątrz. Ziemniaki wystudź.
Tofu rozetrzyj w dłoniach i przełóż je do miski. Dodaj sos sojowy, oliwę i paprykę wędzoną. Całość wymieszaj. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 13-15 minut. Powinno być lekko przesuszone, ale nie wysuszone. Wystudź tofu.
Siekaj po pęczku każdego z rodzaju ziół i zacznij składać sałatkę. Do miski dodaj: majonez, wodę spod cebuli, musztardę, piklowaną cebulę (2-3 razy nabij cebulę na widelec i takiej ilości użyj), pieprz, zioła, ziemniaki i tofu. Zostaw odrobinę tofu oraz ziół do dekoracji. Wymieszaj całość. Sałatka jest gotowa!
Ozdób ją według uznania i podawaj np. w eleganckiej salaterce. Smacznego!
Co zrobić z pozostałą cebulką?
Ilość cebulki podanej w przepisie jest zbyt duża, dlatego możesz ją później wykorzystać do innych przepisów. Doskonale pasuje do sałatek, kanapek oraz burgerów. Wykorzystaj ją – naprawdę warto mieć tego typu piklowaną cebulkę w swojej spiżarce!!
Czy ziemniaki koniecznie trzeba zapiekać?
Nie. Możesz użyć również po prostu gotowanych. Zapiekanie ich nadaje jednak wyjątkowego smaku, który warto chociaż raz sprawdzić – zobaczysz, że w tej wersji nie mają sobie równych!
Jak przygotowuje się wegański majonez?
Do przygotowania wegańskiego majonezu można użyć np. aquafaby zamiast jaj. Uzyskuje się ją poprzez gotowanie ciecierzycy. Jeśli kupisz ją już w wersji ugotowanej, w słoiku, nie wylewaj wody i stwórz na jej bazie ten pyszny sos bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.