Śledzie w śmietanie twarożkowej to przepis na rybę, którą możesz podać zaraz po przygotowaniu. Ważne jest jednak wcześniejsze namoczenie samych śledzi. Najlepiej zostaw je na około 12 godzin. Dzięki temu będą smakować zdecydowanie lepiej.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania śledzi w śmietanie twarożowej?
- 4 filety śledziowe
- 100 g twarożku
- 120 ml kwaśnej śmietany 12%
- sok z 1 cytryny
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 2 jabłka
- kolendra, sól wg. uznania
- 500 ml mleka
Jak przygotować śledzie w śmietanie twarożkowej?
Śledzie wymocz przez 12 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Następnie wymocz przez ok. 3 godziny w mleku. Osusz je i skrop sokiem cytrynowym, a następnie natrzyj solą i kolendrą.
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, posól go. Jabłka pokrój na malutkie kawałki i dodaj je do sosu. Śledzie układaj na półmisku, obkładaj sosem twarożkowym. Możesz ozdobić je kawałkami jabłek oraz drobno posiekaną zieloną cebulką.
Smacznego!
Czy śledzie pływają w Bałtyku?
Śledziowate to cała rodzina różnych ryb, które występują w wielu wodach morskich i oceanicznych. W Bałtyku pływa między innymi śledź bałtycki (clupea harengus membras), podgatunek śledzia oceanicznego. Można znaleźć go we wschodniej części Morza.
Czy śledzie z Bałtyku są zdrowe?
Śledzie z Bałtyk zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych, dlatego warto włączać je do diety. Są zdrowe w odpowiednich proporcjach. Pamiętaj, że dieta powinna być zbilansowana, co zapewni prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Jakim nożem kroić jabłka?
Jabłka pokrój ostrym nożem o najwygodniejszym dla Ciebie kształcie. Bardzo dobrze sprawdzi się do tego nóż szefa kuchni lub nóż Santoku. Aby obrać jabłko, użyj noża do jarzyn lub obieraczki SOLID.