Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Śliwki z boczkiem to naprawdę doskonały pomysł na przystawkę, która zaskoczy Twoich znajomych i bliskich. Przygotowanie jej zajmie dosłownie chwilę. Tak przyrządzone śliwki możesz również wziąć ze sobą do pracy czy do szkoły, używając pojemników kuchennych.
Co jest potrzebne na śliwki z boczkiem?
- 3 suszonych śliwek
- 3 plasterek wędzonego boczku
- 3 migdały
Podane składniki wystarczą na przystawki dla 1 osoby.
Jak przygotować śliwki z boczkiem?
Śliwki namocz i usuń z nich pestki. Następnie do każdej wkładaj pozbawiony skórki migdał. Śliwki owijaj plasterkami wędzonego boczku. Całość złącz za pomocą wykałaczki. Układaj je w niewielkim naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180℃. Podawaj na eleganckim półmisku. Smacznego!
Jakie suszone śliwki wybrać?
Gdy wybierasz suszone śliwki do tego przepisu, postaw na takie, które zawierają w składnie jak najmniej cukru oraz konserwantów. Istnieją też takie, Warto też zastanowić się nad rodzajem śliwek. Kalifornijskie wyróżniają się dużymi rozmiarami i słodkim smakiem, więc jeśli zależy Ci na większych przystawkach, mogą być dobrym wyborem. Tradycyjne, polskie śliwki węgierskie będą zaś zwykle mniejsze, a ich kwaskowatość może łączyć się z boczkiem.
Czym jeszcze można nadziewać śliwki?
Śliwki można nadziewać również orzechami włoskimi. Są one na tyle duże, aby zmieścić się wewnątrz i również zapewnić odpowiednie „chrupnięcie”. Jeśli przygotowujesz przystawkę na przyjęcie, możesz nadziewać śliwki naprzemiennie nimi oraz migdałami, aby stworzyć bardziej różnorodne przystawki.
Jakie jeszcze przystawki przygotować na przyjęcie?
Na przyjęcie możesz przygotować różnorodne przystawki, np. koreczki z różnymi rodzajami sera, z oliwkami, czy papryką. Stawiaj raczej na „suche” półprodukty, unikając np. pomidorów. Przystawki mogą być zarówno słone, jak i słodkie – postaraj się je zróżnicować, tak aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie.