Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Smażona botwinka w słodkim miso na kremie z pieczonego czosnku to idealny pomysł na krem kanapkowy. Doskonale sprawdzi się w trakcie rodzinnych spotkań, czy w trakcie wspólnego, niedzielnego śniadania. Sprawdź przepis Tomka Mędrka, przygotuj ostry nóż i zabierz się do pracy!
Co jest potrzebne na smażoną botwinkę w słodkim miso na kremie z pieczonego czosnku?
Botwinka:
- pęczek botwinki
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki pasty miso (najlepiej ciemnej)
- 3-4 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
- chlust wody
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Krem z pieczonego czosnku:
- 2 większe główki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- 1-1,5 kostki tofu (180-270 g)
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- sok z 1/3 cytryny
- chlust dowolnego mleka roślinnego (najlepiej niesłodzone)
Do podania:
- pajda dobrego chleba
- posiekane orzechy włoskie
- posiekane zioła (szczypiorek, natka)
- świeżo mielony pieprz
Przepis na 2-3 porcje.
Jak wykonać smażoną botwinkę w słodkim miso z pieczonego czosnku?
Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół). Odetnij czubki czosnku tak, by odkryć ząbki w środku. Włóż je wraz z czubkami na papier do pieczenia. Polej oliwą, posyp solą. Zawiń na kształt saszetki lub zawiąż górę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kratkę i piecz około 25 minut.
Liście botwinki odetnij od bulw. Liście i łodygi umyj. Bulwy wyszoruj lub obierz i pokrój w średnią kostkę (jeżeli są małe to w plasterki lub półplasterki). Łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Liście zaś najpierw w poprzek na paski o szerokości 1-2 cm. Następnie warto je jeszcze przesiekać wzdłuż by nie były zbyt długie.
Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią łodygi i kostkę z bulw. Smaż około 5-10 minut, czasem mieszając. Dodaj pastę miso. Chwilę smaż, mieszając. Dolej wodę i rozprowadź pastę w płynie.
Zwiększ ogień lub moc kuchenki, by całość dosyć mocno się gotowała. Po chwili wlej syrop klonowy, mieszaj i dodaj liście. Smaż jeszcze około 5 minut aż całość się zredukuje i zagęści do postaci lekko lepkiego sosu. W międzyczasie wyciągnij i wystudź czosnek.
W blenderze umieść: rozerwane na średnie kawałki tofu, płatki drożdżowe, sól, sok z cytryny, mleko i wyciśnij miękki czosnek.
Blenduj na gładki krem. Jeżeli są z tym problemy dodaj łyżeczkę wody lub mleka roślinnego, ale uwaga, by nie wyszedł za rzadki, bo będzie trzeba znów dołożyć tofu.
Tostuj pajdę chleba na wegańskim maśle lub oliwie. Wyłóż krem na talerz, możesz zrobić jakieś ładne wzorki albo po prostu rozsmarować go równomierną, grubą warstwą. Na krem wyłóż całość botwinki. Posyp orzechami, ziołami i świeżo mielonym pieprzem.
Nabieraj za pomocą chleba lub/i łyżki i zjadaj. Smacznego!
Dlaczego warto jeść tofu?
Tofu zawiera dużą ilość białka, błonnik, wapń oraz fosfor. Dlatego też jest naprawdę dobrym składnikiem zbilansowanej diety, nie tylko wegetariańskiej. Warto zastępować nim mięso – dzięki temu Twoje posiłki będą bardziej zróżnicowane.
Czym jest botwinka?
Botwinka może oznaczać zupę, lub młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Jego jadalny korzeń ma słodkawy smak i doskonale sprawdza się do przygotowywania różnorodnych dań. Można go zapiekać, podawać w zupie, czy jako dodatek do obiadu. Warto z nim eksperymentować!
Czy można pominąć płatki drożdżowe?
Tak, ale… nie warto! Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również nadają potrawie niezwykły smak. Są zaś coraz łatwiej dostępne. Obecnie znajdziesz je przede wszystkim w dużych sklepach oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.