Soczyste steki z cebulą i pieczarkami prosto z piekarnika to pomysł na pełen smaku i aromatu obiad. Jak go przygotować? Sprawdź nasz przepis krok po kroku. Nie zapomnij o wcześniejszym przygotowaniu wysokiej jakości, naostrzonych noży oraz wygodnej w użytkowaniu brytfanny.
Co jest potrzebne na soczyste steki z cebulą i pieczarkami?
- 4 steki wołowe po 200 g
- 1 brokuł
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 600 ml bulionu warzywnego
- 3 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżki masła
- ¼ szklanki mleka
- Sól i pieprz
Jak przygotować soczyste steki z cebulą i pieczarkami?
Nagrzej piekarnik do 180°C z funkcją termoobiegu. Brytfankę posmaruj masłem (1 łyżka masła) i wstaw na włączony palnik. Wyłóż steki do brytfanki i smaż je tak, aby się ładnie zarumieniły.
Następnie przełóż na talerz i odłóż na bok. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je drobno. Brokuł wypłucz pod bieżącą wodą i odkrawaj różyczki. Pieczarki również wypłucz, i pokrój na kilka części. Wlej wodę do garnka, doprowadź do wrzenia, posól, dodaj brokuły i gotuj je przez 10 minut, aż zmiękną.
W drugim garnku zalej ziemniaki zimną wodą i gotuj je przez 25 minut, następnie odcedź i ugniataj je w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodaj roztopione masło (1/2 łyżki masła), mleko i sól. Do brytfanki dodaj czosnek i cebulę, smaż je je przez 8 minut, aż zmiękną.
Dodaj pokrojone grzyby i przesmaż całość przez kolejne 8 minut. Wlej do brytfanki bulion warzywny i dokładnie mieszaj. Ponownie włóż steki do brytfanki, ułóż tymianek, liście laurowe, dodaj sos Worcestershire i dopraw solą oraz pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia, mieszaj, zamknij pokrywką i wstaw naczynie do piekarnika na godzinę. Gotowe danie podawaj z puree ziemniaczanym i brokułami.
Co użyć zamiast steków wołowych?
Stek wołowy z mięsa ekologicznego pochodzenia jest zdrowym dodatkiem do diety, jednak jeśli z jakiś powodów nie chcesz lub nie możesz sobie na nie pozwolić, wybierz stek wieprzowy, stek z łososia, bądź wegański zamiennik. Wykonasz je z kalafiora, czy z buraków.
Czy zamiast bulionu warzywnego można dodać rosołu?
Tak, jeśli masz w swojej spiżarce rosół to przygotowując to danie, możesz wykorzystać właśnie jego. To dobry pomysł na to, aby nie marnować żywności.
Co wykorzystać zamiast pieczarek?
Zamiast pieczarek możesz wykorzystać jakiekolwiek inne grzyby. Obecnie w sklepach często można znaleźć boczniaki, ale dobrze sprawdzą się również smaczne kurki.