Sos Vinegrette wywodzi się z kuchni francuskiej. To naprawdę prosty przepis, który doskonale sprawdza się do wszystkich sałatek. Do jego przygotowania przyda się wygodna trzepaczka, która pomoże połączyć wszystkie składniki.
Co jest potrzebne do przygotowania sosu Vinegrette?
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- Sól
- Pieprz
Jak przygotować sos Vinegrette?
Do miseczki wlej sok z cytryny, dodaj szczyptę soli oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, następnie dodaj oliwę. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.
Dopraw sos pieprzem, najlepiej świeżo mielonym, gdyż jest wtedy najbardziej aromatyczny.
Co podać z sosem Vinegrette?
Sos Vinegrette doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek. Pokrój warzywa, które masz w domu na dowolne kawałki. Może to być sałata, pomidor, marchewka, czy papryka. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę tofu, czy ulubionego sera. Tak przygotowane warzywa możesz schować na później, wziąć ze sobą na lunch lub zjeść od razu. Przed spożyciem dodaj jednak do nich sos Vinegrett, który połączy wszystkie smaki.
Skąd wzięła się nazwa „Vingegrette”?
„Vingegrette” to zdrobniona forma od słowa „Vinegret”, które oznacza „ocet”, znajdujący się w składzie tego sosu. Co ciekawe, w XIX wieku sos ten nazywano często również „French dressing”, co oznacza po prostu „sos francuski”.
Czy sos Vinegrette to wyłącznie francuski przepis?
I tak, i nie. Sos Vinegrette w tej formie pochodzi z Francji, jednak to prosty, podstawowy przepis i pojawia się również w innych kulturach. Na przykład w Chinach czy Japonii przygotowuje się bardzo podobny sos, łącząc olej bądź pastę sezamową z octem ryżowym.