Suszone pomarańcze na choinkę nadają świątecznemu drzewku wyjątkowego charakteru. Dowiedz się nie tylko, jak je zrobić, ale również skąd wzięła się tradycja przygotowywania tego typu ozdób, jaka jest ich symbolika oraz dlaczego to bardzo dobry pomysł!
Skąd wzięła się tradycja wieszania suszonych owoców na choince?
Tradycja wieszania żywności na drzewkach jest dużo starsza niż tradycja związana ze współczesną choinką. W średniowieczu 24 grudnia, z okazji Dnia Adama i Ewy wystawiano tzw. drzewka rajskie. Było to zielone drzewko iglaste lub jabłoń, które miało symbolizować drzewo poznania dobra i zła. Dopiero w XIV-XV wieku w Alzacji i Nadrenii zaczęto ustawiać drzewka jako symbol życia.
Rajskie drzewka były dekorowane owocami, orzechami, piernikami czy słodyczami. Gdy do Europy dotarły cytrusy szybko zyskały rangę prezentów świątecznych, a ich pomarańczowy kolor kojarzony był ze słońcem. Plasterki pomarańczy zaczęto wykorzystywać jako bożonarodzeniowe dekoracje już w XVII-XVIII wieku. Jest to więc tradycja, która jest obecna w tradycji od wieków.
Jaka jest symbolika ozdób z pomarańczy na choinkę?
Jak już było wspomniane, pomarańcze od dawna były kojarzone z promieniami słońca. Jednak to nie jest ich jedyna symbolika. Dawniej były towarem egzotycznym i drogim, dlatego symbolizowały bogactwo, dostatek, gościnność i wdzięczność. W medycynie ludowej cytrusy są też kojarzone ze zdrowiem, świeżością i naturalną energią. Jednocześnie to symbol czegoś ciepłego i przytulnego. To wszystko sprawia, że ozdoby z pomarańczy doskonale wpasowują się w symbolikę i ogólny klimat świąt Bożego Narodzenia.
Dlaczego warto postawić na suszone pomarańcze na choinkę?
Suszone pomarańcze są uznawane za jedne z najpiękniejszych świątecznych ozdób, które nie tylko wspaniale wyglądają, ale również intensywnie pachną, nadając całemu domu przyjemnej woni. W połączeniu z goździkami, anyżem i cynamonem tworzą mieszankę aromatów, która od razu kojarzy się z okresem świątecznym. Dobrze wykonane i przechowywane mogą zaś służyć przez kilka sezonów. Są tanie i stosunkowo proste w wykonaniu, a ponadto biodegradowalne. To sprawia, że mogą być lepszym wyborem od bombek stworzonych z tworzyw sztucznych, które często po jednym sezonie zaczynają się psuć. To w połączeniu z tradycją i symboliką tego typu ozdób sprawia, że naprawdę warto mieć ja na choince!
Co przygotować, by zrobić suszone pomarańcze na choinkę?
Aby przygotować suszone pomarańcze na choinkę, przyda Ci się kilka prostych i łatwo dostępnych rzeczy. Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się – co oczywiste – w pomarańcze. Powinny być świeże, jędrne i soczyste, z nieuszkodzoną skórką, najlepiej średniej wielkości. Poza tym przygotuj:
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- piekarnik/suszarkę do owoców/grzejnik,
- blachę lub kratkę do pieczenia,
- ręczniki papierowe,
- sznurek lub cienką wstążkę,
- igłę lub drewniany patyczek,
- opcjonalnie: klej,
- opcjonalnie: goździki, laski cynamonu, anyż itd.,
- opcjonalnie: sztuczne ozdoby różnego rodzaju.
Jak zrobić suszone pomarańcze krok po kroku?
Gdy już przygotujesz wszystkie potrzebne przedmioty należy przejść do suszenia pomarańczy. Dopiero to pozwoli Ci na przygotowanie ozdób. Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia owoców. Następnie za pomocą świeżo naostrzonego noża zacznij przygotowywać plastry. Krój je na grubość 5-7 mm. Cieńsze plasterki mogą się łatwo łamać, grubsze – trudniej suszyć.
Rozkładaj plastry na ręczniku papierowym i delikatnie odsączaj z nich nadmiar soku. To pomoże w szybszym suszeniu oraz sprawi, że lepiej zachowają kolor. Następnie układaj je do skuszenia. Jeśli używasz piekarnika ułóż je na blachę lub kratkę do pieczenia. Ustaw najniższą możliwą temperaturę i susz je przez 4-5 godzin lub dłużej, aż pomarańcze będą wydawały się zupełnie suche. Pamiętaj, aby co 30-40 minut odwracać plasterki. Dobrze sprawdza się tryb termoobiegu.
Najlepiej sprawdzi się jednak suszarka do owoców i warzyw, jeśli takową posiadasz. Pozwala ona na ustawienie niższej temperatury i zwykle pochłania mniej energii niż piekarnik. W ostateczności możesz suszyć pomarańcze również na grzejniku (nie elektrycznym!).
Gotowe plasterki powinny być suche, sprężyste lub lekko kruche, o intensywnym kolorze i bez „mokrej galaretki” wewnątrz. Ostudź je i przejdź do przygotowywania ozdób na choinkę.
Jak przygotować ozdoby z suszonych pomarańczy?
Aby przygotować najprostsze ozdoby z suszonych pomarańczy, wystarczy, że za pomocą igły lub drewnianego patyczka zrobisz otwór w górnej części plasterka, a następnie przez powstałą dziurkę przewleczesz wstążkę lub sznurek w wybranym kolorze. Po zawiązaniu możesz wieszać ornament na choince. Jednak nie musisz na tym wcale zakończyć swojej pracy!
Do plasterków możesz przywiązać laski cynamonu albo „wbić” w nie goździki. Jeśli chcesz, możesz też sięgnąć po klej i kolorowy brokat albo drobne suszone kwiatuszki i przyklejać je do powierzchni pomarańczy. Dobrym pomysłem może być też stworzenie łańcucha z suszonych owoców. Możliwości jest naprawdę dużo!
Jak przechowywać ozdoby z suszonych pomarańczy?
Po sezonie nie musisz wyrzucać swoich ozdób. Możesz zachować je na kolejny rok. Ważne jest jednak to, aby pomarańcze były całkowicie suche. Przechowuj je, wkładając do papierowych toreb, kartonów czy bawełnianych woreczków. Dzięki temu pomarańcze będą „oddychać”, co zahamuje rozwój pleśni. Nie przechowuj pomarańczy w cienkich woreczkach z tworzywa sztucznego!
Pomarańcze przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła. Nie dodawaj do nich aromatów w trakcie przechowywania. Jeśli chcesz. Możesz skropić je olejkiem eterycznym lub perfumami w momencie ponownego wieszania na choince.
Suszone pomarańcze na choinkę wciąż zachwycają
Choć są obecne w tradycji od wieków, suszone pomarańcze na choince wciąż zachwycają. Przywołują nostalgiczne emocje i sprawiają, że święta są jeszcze bardziej wyjątkowe. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami uda Ci się stworzyć piękne ozdoby świąteczne!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)