Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Sycylijska caponata jest odmianą swoistego warzywnego gulaszu, stworzonego na bazie bakłażana. To danie odpowiednie dla wegetarian i wegan. Doskonale nadaje się na obiady, ale nie tylko. Jest zdrowe i pełne smaku. Możesz przygotować je na obiad, lub wziąć je ze sobą do pracy na lunch. Wykorzystaj do tego specjalny pojemnik to go!
Co jest potrzebne na sycylijską caponatę?
- 1 bakłażan
- sól i pieprz wg. uznania
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 łodygi selera
- 450 g podłużnych pomidorów z puszki
- 40 ml czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 12 wydrylowanych czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
Składniki na danie dla 6 osób.
Jak przygotować sycylijską caponatę?
Bakłażana przepołów i natnij powierzchnię. Posyp solą i zostaw na ok. 30 minut, aby puścił soki. W ten sposób usuniesz z niego gorzki posmak. Pozostaw go na cedzaku lub na papierowym ręczniku. Następnie wypłucz z nadmiaru soli, wytrzyj i pokrój w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm.
Oliwę z oliwek rozgrzej na dużej patelni 28 cm. Dodaj do niej pokrojoną cebulę, paprykę oraz seler, a następnie duś przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Włóż na patelnie bakłażan i duś przez kolejne 5 minut.
Następnie pomidory przetrzyj przez sito, usuwając w ten sposób pestki. Miazgę oraz sok dodaj do warzyw, które znajdują się na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ocet winny. Duś przez kolejne 2 minuty.
Jeśli musisz, usuń z oliwek pestki. Pokrój je oraz kapary na ćwiartki, a następnie dodaj je na patelnie. Gotuj je bez przykrycia przez kolejne 15 minut, tak aby większość płynu wyparowała. Przypraw według własnego uznania. Danie można podawać na ciepło lub jako sałatkę na zimno. Smacznego!
Czym jest caponta?
Caponata to warzywny gulasz na bazie bakłażana. Prawdopodobnie ma pochodzenie arabskie. Nie wiadomo, kiedy dokładnie pojawiło się na Sycylii, jednak wzmianki o niej pojawiały się już na wyspie w 1709 roku. Jej nazwa wzięła się od jednego ze składników, które jest nierozerwalnie związane z tym daniem – od kaparów.
Czy caponata zawsze jest wegetariańska?
Caponata zazwyczaj jest daniem wegetariańskim, chociaż w rejonie Palermo podaje się ją również z rybą lub ośmiornicą.
Jak podaje się caponatę?
To danie, które może pełnić wiele różnych funkcji: sprawdza się zarówno jako sałatka, dodatek do dania, jak i jako kolacja. Zazwyczaj przygotowuje się ją jako lekkie, letnie danie. Można podawać ją na talerzu w towarzystwie różnego rodzaju mięs, zabrać do pracy jako lunch lub zmiksować i tym samym stworzyć pyszną pastę do kanapek.