Szczypiorek z cebuli wyhodujesz nawet w doniczce na parapecie – nie potrzebujesz do tego ogródka! Jak to jednak zrobić i o czym warto pamiętać? Sprawdź nasze porady i ciesz się świeżymi ziołami na co dzień.
Dlaczego warto sięgać po szczypiorek?
Szczypiorek to doskonały dodatek do wielu potraw, który nadaje im smaku, koloru oraz „chrupnięcia”, które idealnie komponuje się z zapiekankami czy domową pizzą w polskim wydaniu. Warto jednak po niego sięgać nie tylko dlatego! Ma on działanie prozdrowotne. Zawiera witaminę C wzmacniającą odporność, witaminę A, która wspiera zdrowie oczu i skóry, czy witaminę K, która jest kluczowa dla zdrowia kości. Ponadto w jego składzie znajduje się również wapń, magnez i potas. Jest niskokaloryczny, a przy tym bardzo prosty w uprawie. W warunkach domowych można hodować go na parapecie właściwie przez cały rok – z bardzo niewielkim nakładem pracy i doskonałym rezultatem.
Nim jednak zabierzesz się za jego sadzenie, warto wiedzieć, jak to zrobić. Sprawdź nasz poradnik krok po kroku.
Jaki rodzaj cebuli wybrać do uprawy szczypiorku?
Aby uprawiać szczypiorek, najpierw warto zdecydować się na rodzaj cebuli, którą wykorzystasz. Każda z nich da nieco inny efekt:
- żółta cebula – daje klasyczny, delikatny szczypiorek, który szybko rośnie;
- czerwona cebula – stworzy szczypiorek o łagodnym, lekko słodkawym smaku;
- szalotka – wypuszcza delikatny, drobny szczypiorek;
- cebula dymka – świetna do niemal „natychmiastowej” uprawy; bardzo szybko rośnie.
Jaką cebulę wybrać do uprawy szczypiorku?
Do uprawy szczypiorku należy wybrać ładną, zdrową cebulę, bez uszkodzeń mechanicznych, oznak gnicia czy pleśni. Warzywo powinno być jędrne, nie uginać się pod naciskiem palców. Stawiaj też na takie średniej wielkości, o średnicy ok. 3-4 cm. Większe cebule często zużywają więcej energii na stworzenie korzeni, a w końcu nie o niego chodzi przy uprawie szczypiorku. Opcjonalnie, możesz wybrać cebulę, która już zaczęła kiełkować, jeśli masz taką w swoich domowych zapasach.
Staraj się wybierać ekologiczne, niepryskane cebule – szczypiorek z takich warzyw będzie najzdrowszy.
Jak uprawiać szczypiorek z cebuli w domu?
Szczypiorek z cebuli w domu możesz uprawiać na jeden z dwóch sposobów: w glebie lub w wodzie. Obydwie te metody są skuteczne, dlatego to, na którą postawisz, zależy wyłącznie od Ciebie.
Aby posadzić cebulę w glebie, przygotuj doniczkę. Ziemię uniwersalną wymieszaj z perlitem oraz – ewentualnie – innymi dodatkami, takimi jak kora, czy keramzyt. Nie musi być jednak bardzo mocno rozluźniona. Następnie wsadzaj cebule co kilka centymetrów. Jej korzenie powinny być umieszczone w dole, a połowa bulwy powinna wystawać na powierzchnię.
Posadzenie cebuli w wodzie jest jeszcze łatwiejsze. Przygotuj niskie naczynie i umieść w nim cebulę tak, aby jej ½ była zanurzona. Nie powinna dotykać dna!
Tak przygotowane cebule, możesz umieścić na parapecie w dobrze nasłonecznionym miejscu. Uwaga, latem słońce może być zbyt mocne, a temperatura bezpośrednio przy szybie zbyt wysoka, dlatego zwróć wówczas szczególną uwagę na to, czy warunki do jej rozwoju są odpowiednie.
Jeśli nie chcesz prowadzić zbiorów wszystkich cebulek jednocześnie, warto dosadzać kolejne co 2-3 dni.
Jak uprawiać szczypiorek z cebuli w ogródku?
Jeśli chcesz uprawiać szczypiorek w ogródku, wybierz nasłonecznione stanowisko, które ma dostęp do światła słonecznego przez minimum 6 godzin. Przygotuj grządkę w miejscu, które nie jest podmokłe. Za pomocą narzędzi ogrodowych oczyść teren z chwastów, spulchnij ziemię i wykop dołki głębokie na ok. 3-5 cm. Wsadzając je, zadbaj o to, aby czubek cebuli wystawał z ziemi. Zachowaj odstęp ok. 8-10 cm pomiędzy warzywami. Po posadzeniu delikatnie podlej ziemię i pamiętaj o regularnym usuwaniu chwatów.
Szczypiorek możesz sadzić w ogródku wiosną (marzec-kwiecień) lub jesienią (wrzesień-październik).
Kiedy zbierać szczypiorek?
Szczypiorek hodowany w domu nadaje się do zbioru już po 7-10 dniach. Optymalnie, warto wyhodować taki, który osiągnie 10-15 cm – wówczas smakuje najlepiej. Możesz obciąć go ostrym nożykiem lub nożyczkami. Wówczas cebula znów puści nowe pędy.
Ile szczypiorku z jednej cebuli?
Jedna cebula może dostarczyć jedynie ograniczonej ilości szczypiorku. Po pewnym czasie zbiory staną się skromniejsze, a egzemplarz będzie trzeba wymienić. Średnio z jednej cebuli można zebrać ok. 3-5 pędów. Po tym czasie cebula może zacząć gnić. Aby wydłużyć jej żywotność, warto zostawiać ok. 3-4 cm pędów, a także dbać o to, aby jej nie przelewać.
Jak zadbać o domową uprawę szczypiorku zimą?
Jeśli chcesz cieszyć się szczypiorkiem również zimą, zadbaj o zapewnienie mu odpowiedniej ilości światła. Najlepiej będzie radzić sobie na południowym parapecie. Jeśli masz ciemne mieszkanie, możesz zakupić również specjalną lampę do uprawy roślin. Dobrze sprawdzi się LED o barwie 5000-6500 K. Cebula powinna mieć dostęp do światła przez minimum 6 godzin dziennie. Unikaj miejsc blisko kaloryfera i zadbaj o to, aby temperatura w otoczeniu Twojej małej uprawy wynosiła ok. 18-22°C.
Zimą szczególnie uważaj na przelanie rośliny. Podlewaj ją, dopiero gdy wierzchnia warstwa gleby zupełnie wyschnie.
Co zrobić ze zużytą cebulą?
Po zużyciu cebuli nie musisz jej wyrzucać do kosza. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do kompostu. Jeśli masz ogródek, możesz ją po prostu zakopać. Czasem też, jeśli cebula nie zgniła, a jedynie wyczerpała się, warto dać jej trochę czasu, aby mogła się zregenerować.
Do czego możesz wykorzystać szczypiorek w kuchni?
Szczypiorek możesz wykorzystać jako dodatek do bardzo wielu dań. Możesz go posiekać i układać na wierzchu kanapek, zapiekanek czy pizzy. Nadaje się również do posypywania zup krem. Idealnie łączy się również z sosami i dipami różnego rodzaju. Warto go również dodać do pasty jajecznej, czy rybnej. Można także przygotować aromatyczne masło szczypiorkowe albo twaróg lub serek topiony. Możesz wypełniać nimi pierogi, czy dodawać do domowych placuszków lub kotlecików.
Sposobów na wykorzystanie szczypiorku nie brakuje, dlatego jeśli stworzysz wydajną, domową uprawę, możesz cieszyć się jego aromatem każdego dnia!