Szybki placek z pieczarkami to pomysł na danie, które przypomina pizzę, jednak aby go stworzyć, nie musisz wcale czekać na wyrośnięcie ciasta. To pomysł na smaczny, domowy obiad dla całej rodziny, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie! Do jego przygotowania przyda Ci się ostry nóż.
Jakie składniki są potrzebne na szybki placek z pieczarkami?
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml wody
- 100 g żółtego sera
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 duże cebule
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz wg. uznania
- passata lub ketchup wg. uznania
Jak przygotować szybki placek z pieczarkami?
Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, oliwy oraz wody zagnieć ciasto. Powinno być miękkie i delikatne. Uformuj z niego okrągły placek i wyklej nim dno tortownicy.
Cebulę pokrój na desce NATUR, a następnie zarumień ją na patelni. Pokrój pieczarki i duś je razem z cebulą, aż zmiękną. Spód ciasta posmaruj niezbyt grubą warstwą passaty, wyłóż pieczarkami z cebulą, posyp tartym żółtym serem oraz poszarpaną mozzarellą, a następnie oprósz pieczarkami i dodaj na górę jeszcze odrobinę passaty bądź ketchupu.
Piekarnik rozgrzej do 180℃ i wstaw placek na 20-25 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Czy pieczarki można zastąpić boczniakami?
Jak najbardziej tak, pieczarki można zastąpić boczniakami. Te smaczne grzyby coraz częściej są łatwo dostępne w sklepach i jeśli preferujesz przygotować obiad właśnie z nimi, nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętaj jedynie, że taka zmiana wpłynie na smak potrawy.
Lepiej użyć passaty czy ketchupu do placka z pieczarkami?
To zależy od Twoich preferencji. Passata zwykle nie zawiera innych dodatków poza pomidorami (ew. możesz dodać do niej swoje ulubione przyprawy), dlatego jest potencjalnie zdrowszą opcją, ale jest mniej gęsta, niż ketchup. Pamiętaj, aby dobierać składniki tak, by stworzyć jak najbardziej zbilansowany posiłek, dopasowany do własnych potrzeb.
Jaki żółty ser wybrać do placka z pieczarkami?
Możesz użyć dowolny rodzaj żółtego sera, który znajdziesz w swojej lodówce. Jeśli jednak chcesz podkreślić smak placka, postaw na ser o głębszym smaku, np. Parmezan czy Cheddar. Są one droższe, jednak łatwo dostępne. Ponadto dzięki temu, że mają więcej smaku, prawdopodobnie będziesz używać ich mniej, co zmniejszy kaloryczność potrawy.