Składniki:
- 2 duże cukinie
- 0,5 główki czosnku
- 2 cebule
- 600 g kolorowych papryk
- 0,5 cytryny
- 650 g pomidorów
- 150 g passaty pomidorowej
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 mała papryczka chilli
Dodatkowo:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 pęczek szczypiorku
Jak zrobić warzywne leczo?
Zacznij od obrania czosnku oraz cebuli. Czosnek pokrój w małe plasterki, a cebulę poszatkuj za pomocą noża szefa kuchni. Rozgrzej garnek (np. GRANITEX) i wlej do niego oliwę z oliwek. Dodaj cebulę oraz czosnek i lekko je podsmaż.
Papryki oraz cytrynę upiecz w piekarniku, używając silikonowej formy SMART. Temperaturę ustaw na 180°C i piecz, aż skórka zacznie sama odchodzić. Po upieczeniu obierz paprykę ze skóry i pokrój ją w kawałki. Przesyp ją go garnka, a cytrynę odłóż do wystygnięcia.
Cukinię umyj pod zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Dodaj do smażących się produktów. Zrób to samo z pomidorami oraz papryczką chilli, a następnie dokładnie wymieszaj znajdujące się w garnku warzywa. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Dodaj do garnka passatę pomidorową, przyprawy i pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z pieczonej cytryny oraz kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.