Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Wątróbka z rożna to idealny pomysł na grilla! Zaskocz swoich bliskich i pokaż im, że podroby również mogą być smaczne. To naprawdę prosty przepis, który przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut. Do krojenia składników przydadzą Ci się ostre noże.
Co jest potrzebne na wątróbkę z rożna?
- 250 g wątroby wołowej
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g pieczarek
- 2 średnie bułki
- sól, pieprz, papryka wg. uznania
- mleko 2% wg. uznania
Jak przygotować wątróbkę z rożna?
Umyj wątróbkę i zanurz ją w mleko. Pozostaw na ok. 1 godzinę. Boczek, bułkę, pieczarki oraz wątrobę pokrój w plastry i grubości ok. 1,5 cm. Bułkę krop mlekiem, wątrobę zaś oprósz solą, papryką i pieprzem. Następnie składniki nakłuwaj na zmianę na szpikulec rożna.
Wątróbkę i pieczarki posmaruj oliwą i smaż przez ok. 15 minut. Podawaj z ryżem lub ze świeżymi bułeczkami.
Czy wątróbka jest zdrowa?
Wątróbka jest bogata w żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A oraz białko. Spożywanie wątróbki może wspomagać produkcję czerwonych krwinek, poprawiać wzrok oraz wzmacniać układ odpornościowy. W 100 g wątróbki znajduje się ok. 135-140 kcal.
Jakie inne podroby można grillować?
Oprócz wątróbki, na grillu świetnie sprawdzają się także inne podroby, takie jak serca, nerki, żołądki czy grasica. Każdy z tych podrobów ma unikalny smak i teksturę, które można podkreślić odpowiednimi przyprawami i technikami grillowania.
Jak jeszcze można przyprawić wątróbkę?
Wątróbkę można przyprawiać na wiele sposobów, aby wzbogacić jej smak. Oprócz soli, pieprzu i papryki, warto eksperymentować z dodatkiem czosnku, tymianku, rozmarynu czy ziół prowansalskich. Marynowanie wątróbki w ziołach i przyprawach przed grillowaniem może dodatkowo podkreślić jej smak.