Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Wegańskie leczo z cukinii na wędzonce to pomysł na lekki, letni obiad, który warto od czasu do czasu przygotować. Świetnie sprawdzi się również jako kolacja. Aby je przygotować, wykorzystaj średniej wielkości garnek. Przepis został stworzony przez Tomka Mędrka.
Co jest potrzebne na wegańskie leczo z cukinii na wędzonce?
- 4 czerwone papryki – około 1 kg
- ok. 1 kg cukinii
- 200-300 g białej cebuli
- 1-2 kostki tofu wędzonego (180-360 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki neutralnego oleju
- 1-1,5 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
- pieprz do smaku
- 2-3 ziela angielskie (opcjonalnie)
- 2-3 liście laurowe (opcjonalnie)
Składniki na 6-8 porcji podawanych z chlebem.
Jak zrobić wegańskie leczo z cukinii na wędzonce?
Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój je w 1-2 cm kawałki. Cukinie pokrój w podobną kostkę. Jeśli ma miękką skórkę to nie musisz jej obierać.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Tofu wędzone pokrój w drobniejszą kostkę. W garnku o pojemności 2-3 l, najlepiej z grubym dnem, na średnim ogniu, rozgrzej olej lub oliwę. Przesmaż na nim tofu z cebulą. Możesz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Lekko posól całość, by cebula szybciej oddawała wodę i zmiękła.
Po ok. 5-10 minut cebula zmięknie. Dodaj do niej paprykę i przesmaż, mieszając. To zajmie ok. 5 minut. Całość posyp słodką papryką w proszku. Dodaj sól, koncentrat pomidorowy I nieco pieprzu. Wymieszaj całość i smaż jeszcze przez chwilę.
Do tak przygotowanej mieszanki dodaj cukinie. Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie. Duś całość z lekko uchyloną pokrywką na niewielkiej mocy kuchenki (tak, by tylko łagodnie bulgotało) przez ok. 1-1,5 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. W leczo ważne jest to, by warzywa były już w miarę miękkie, ale nadal zachowały nieco tekstury, dlatego też mieszać należy delikatnie i unikać wytworzenia papki.
Na koniec sprawdź, czy warzywa mają odpowiednią konsystencję i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem. Leczo możesz dowolnie doprawić, np. pikantnym, kwaśnym sosem. Smacznego!
Czy do leczo trzeba dodawać koncentrat pomidorowy?
Nie, to zależy od Twoich preferencji. Koncentrat pomidorowy jest tylko dodatkowym elementem. Możesz też zamienić go na 2-3 świeże, obrane pomidory lub na puszkę pomidorów krojonych.
Jak sprawić, by tofu się nie rozpadało?
Obsmaż je delikatnie na patelni, aby zamknęło się z zewnątrz. Dzięki temu pozostanie w większych kawałkach.
Co zrobić, jeśli garnek jest zbyt mały?
Cukinię dodawaj partiami. Dzięki temu zmieścisz jej większą ilość – po chwili partia w garnku zmniejszy się na tyle, aby dodać więcej surowego warzywa.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomek.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.