Wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem jest jednym z dań tradycyjnie podawanych w tym okresie. Przygotuj go i podaj dla swoich bliskich, tworząc wyjątkową atmosferę świąt. Do stworzenia tego dania przyda Ci się duży garnek. Przepis został stworzony przez profesjonalnego kucharza, Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem?
- 1,5 litra wywaru z żeberek surowych (niewędzonych)
- 500 ml zakwasu pszennego
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz
- 1 łyżka roztartego majeranku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 4-6 szt. białe kiełbasy na wkładkę
- jajka gotowane na twardo (wg. uznania)
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
Jak przygotować wielkanocny żurek z kiełbasą i jajkiem?
Ugotuj żeberka. Wywar z niego przecedź. Suszone grzyby opłucz i namocz w dwóch szklankach wody. Następnie używając średniej wielkości garnka gotuj je do miękkości (nie zmieniając wody). Po ugotowaniu pokrój je w cienkie paseczki.
Wywar, w którym gotowało się mięso, zagotuj. Dodaj do niego kiełbasę i pasz ją przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw na bok, a do wywaru wlej zakwas pszenny. Po chwili zacznij dodawać pokrojone grzyby, kiełbasę i śmietanę. Wymieszaj.
Dopraw do smaku chrzanem, majerankiem i świeżym tymiankiem. Do smaku dodaj sól i pieprz. Zagotuj całość.
Serwuj od razu na talerzach, do każdej porcji dodając 1 jajko ugotowane na twardo i przekrojone na pół, a także kiełbasę, całość posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dlaczego żurek serwuje się z jajkiem i kiełbasą?
Żurek serwuje się z jajkiem i białą kiełbasą, ponieważ te składniki mają głęboko zakorzenione znaczenie w polskiej tradycji wielkanocnej. Jajko symbolizuje nowe życie, odrodzenie i nadzieję – wartości szczególnie ważne podczas Świąt Wielkanocnych. Biała kiełbasa, z kolei, to symbol końca postu i dostatku. Po okresie wstrzemięźliwości wielkopostnej pojawienie się mięsa i tłuszczu w potrawie podkreśla radość ze Zmartwychwstania. Dodatkowo jajko i kiełbasa sprawiają, że żurek staje się bardziej sycący i pełnowartościowy jako danie główne.
Jaka jest historia żurku jako dania świątecznego?
Historia żurku jako dania świątecznego sięga średniowiecza, kiedy to w Polsce zaczęto przyrządzać kwaśne zupy na zakwasie z mąki żytniej. Początkowo żur był potrawą postną – przygotowywaną bez mięsa, z wodą i zakwasem, czasem z dodatkiem suszonych grzybów lub ziemniaków. Był popularny zwłaszcza na wsiach i w klasztorach, gdzie obowiązywały surowe zasady postu.
Z czasem, wraz z końcem Wielkiego Postu, żurek nabierał świątecznego charakteru – wzbogacano go o śmietanę, białą kiełbasę i jajka. Na Wielkanoc stał się symbolem przejścia od wstrzemięźliwości do obfitości. Jego kwaśny smak miał również znaczenie symboliczne – oczyszczenie organizmu po zimie i gotowość do nowego początku.
Czym jest zakwas pszenny?
Zakwas pszenny to naturalny roztwór powstały w wyniku fermentacji mąki pszennej i wody, w którym rozwijają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. W odróżnieniu od bardziej znanego zakwasu żytniego ma delikatniejszy smak, mniej intensywną kwasowość i jaśniejszą barwę. Używany jest do wypieku chleba pszennego, ale także do zup – takich jak łagodniejszy żurek pszenny.
Do jego przygotowania najczęściej używa się mąki pszennej typu 1850 (graham) lub 650, a czas fermentacji trwa zwykle 3–5 dni. W tym czasie rozwijają się mikroorganizmy odpowiadające za smak i trwałość. Zakwas pszenny nie tylko zakwasza potrawy, ale także wzbogaca je w aromaty i naturalnie konserwuje.

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.