Wiosenna sałatka z tuńczyka z czerwoną cebulką, fasolą i warzywami to doskonały pomysł na posiłek, niezależnie od pory dnia. Dzięki dużej ilości warzyw ten posiłek na długi czas zaspokoi Twoje poczucie głodu. Możesz zabrać go ze sobą do pracy w wygodnym i szczelnym pojemniku na żywność.
Co jest potrzebne na wiosenną sałatkę z tuńczyka?
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 150 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
- 10 pomidorków cherry
- 150 g tuńczyka z puszki w zalewie
- 1 duża czerwona cebula
- 1 paczka mieszanki sałat
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka kaparów w marynacie
- Kilka plasterków cytryny do przyozdobienia sałatki
- Sól i pieprz
Jak przygotować wiosenną sałatkę z tuńczyka z czerwoną cebulką, fasolą i warzywami?
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Do krojenia polecamy ostre noże w bloku DECO BLACK. Czerwoną fasolę opłucz i odcedź.
W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej fasolkę szparagową. Całość gotuj przez ok. 10 minut do czasu, aż fasolka zmięknie. Pomidory cherry opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na połówki.
Wyjmij tuńczyka z puszki i odsącz nadmiar płynu. Mix sałat wraz z pozostałymi składnikami przełóż do miski, polej świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, dodaj passatę, kapary, sól oraz pieprz. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj (do mieszania doskonale sprawdzą się akcesoria z linii NATUR).
Wiosenna sałatka z tuńczyka z czerwoną cebulką, fasolą i warzywami jest gotowa do podania. Możesz ją nałożyć na talerze i przyozdobić każdą porcję plasterkiem soczystej cytryny.
Lepiej kupić fasolkę mrożoną czy świeżą?
Fasolka szparagowa jest najlepsza w sezonie, dlatego latem kupuj świeżą. Poza nim stawiaj na mrożoną. Jeśli lubisz to warzywo, to w trakcie trwania ciepłych miesięcy warto zaopatrzyć się w jej zapas, przygotować ją poprzez obcinanie końców i zamrozić. W ten sposób będziesz mieć dostęp do pysznych warzyw najwyższej jakości przez całą zimę!
Czy zamiast mieszanki sałat można użyć jednej, świeżej sałaty?
Tak, możesz to zrobić! Świeża sałata na pewno będzie smakować lepiej, choć warto wymieszać różne rodzaje, aby poprawić smak dania. Jeśli możesz, przygotuj od razu większą porcję sałatki, dodając do niej np. dwa rodzaje sałat i rukolę.
Czym zastąpić passatę pomidorową?
Passatę pomidorową możesz zastąpić koncentratem pomidorowym, bądź zmiażdżonymi widelcem pomidorami z puszki. W ostateczności sprawdzi się również ketchup, jednak postaw na taki, który zawiera jak najmniejszy dodatek cukru.