Woda między ściankami w szklance termicznej to nie jest dobry znak. Czy można ją usunąć? Dowiedz się, jak działają tego typu ścianki i dlaczego zdarza się, że wewnątrz pojawia się płyn. Korzystaj ze swoich naczyń długo i bezpiecznie, używając ich z głową!
Jak działa szklanka termiczna z podwójnymi ściankami?
Szklanki termiczne z podwójnymi ściankami zwykle wykonane są ze szkła borokrzemowego, używanego m.in. do produkcji naczyń żaroodpornych. Ma ono wyższą odporność na szok temperatury, a co za tym idzie: można go używać do serwowania i ciepłych, i zimnych napojów.
Tego typu naczynia posiadają podwójne ścianki, pomiędzy którymi powstaje widoczne przez przezroczysty materiał „próżnia” – często wewnątrz zamknięte jest powietrze, które tworzy warstwę izolującą. Powietrze gorzej przewodzi temperaturę i nie nagrzewa się tak szybko i mocno jak samo szkło czy nawet ceramika. Dzięki temu podnosząc szklankę, nie poparzysz się, a napój będzie wolniej stygnął.
Jak powstają szklanki termiczne?
Proces tworzenia szklanek termicznych jest bardziej skomplikowany, niż może się pozornie wydawać, co zdecydowanie wpływa na ich cenę i sprawia, że są zwykle droższe, niż „zwykłe” naczynia tego typu.
Nie są one formowane od razu jako jedna całość. Proces zaczyna się od rozgrzania szkła do ok. 820–860°C, pobrania go na rurkę hutniczą i uformowania wewnętrznego kielicha. Następnie tworzy się zewnętrzny: większy i w inny sposób zakrzywiony. Dopiero potem łączy się je w jedną całość, tworząc przestrzeń pomiędzy warstwami szkła. Łączenie tworzy się od góry, dokładnie je zespalając.
Podczas produkcji na dnie szklanki tworzy się otwór technologiczny, aby wyrównać ciśnienie wewnątrz i usunąć nadmiar wilgoci oraz pary. Po uformowaniu szklanki jest on zasklepiany płynnym szkłem.
Produkcja takich szklanek często przebiera ręcznie lub też: w części ręcznie.
Woda między ściankami w szklance termicznej – skąd się bierze?
Zazwyczaj woda między ściankami w szklance termicznej pojawia się, gdy wspomniany wcześniej otwór technologiczny jest nieszczelny. Jest to zwykle najdelikatniejsze miejsce, w którym może pojawić się przeciek. W niższej jakości naczyniach jest on czasem tworzony nie ze szkła, a z kleju, który może uszkodzić się w trakcie mycia w zmywarce. To miejsce może też przesiąkać bardzo powoli, sprawiając, że wnętrze naczynia zacznie parować.
Czasem w zewnętrznej warstwie szkła mogą pojawić się również mikropęknięcia, które sprawiają, że zaczyna się zbierać w szklankach wilgoć. Czasem jest to również po prostu wada fabryczna.
Woda między ściankami w szklance termicznej – jak usunąć?
Jeśli wewnątrz ścianek szklanki termicznej pojawiła się woda oznacza to, że naczynie jest uszkodzone i naprawienie go nie jest raczej praktykowane. Taka szklanka może nie być już w pełni bezpieczna w użytkowaniu, zwłaszcza do serwowania bardzo ciepłych lub bardzo zimnych napojów. Rozważ więc wymianę naczynia na nowe.
Jeśli jednak chcesz usunąć wodę ze szklanki termicznej np. chcąc upcyklingować naczynie, możesz zrobić to na kilka sposobów. Po pierwsze, znajdź miejsce, przez które płyn dostał się do środka. Jeśli jest to dolne zabezpieczenie ustaw je dolną częścią w górę w ciepłym miejscu. Po jakimś czasie woda powinna stopniowo wyparować. Możesz też delikatnie suszyć szklankę ciepłym powietrzem, np. suszarką.
Te metody na usuwanie wody spomiędzy ścianek mogą być niebezpieczne!
Warto pamiętać, że wiele z metod na usuwanie wody między ściankami szklanki termicznej nie jest zbyt bezpieczna. Nie wkładaj takiej szklanki do piekarnika lub zamrażarki. Nie wierć w niej otworów, nie wstrzykuj kleju lub silikonu. Te metody mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie zarówno dla Ciebie, jak i przyszłych użytkowników szklanki.
Jak zwiększyć żywotność szklanki termicznej?
Nie da się ukryć – szklanki termiczne to stosunkowo delikatne naczynia o dość złożonej konstrukcji. Dlatego też, aby przedłużyć ich żywotność, warto o nie odpowiednio zadbać. Przede wszystkim dobrze jest myć je ręcznie. Choć coraz więcej produktów tego typu nadaje się do zmywarki to zmiany temperatury i mocne detergenty mogą z czasem je uszkodzić. Zwracaj więc na to uwagę.
Szklanki termiczne przechowuj w suchym i stabilnym miejscu. Korzystaj z nich ostrożnie, nie przewracaj ich i nie obijaj. W ten sposób możesz uszkodzić ich ścianki.
Poznaj szklanki termiczne FLOW
Jeśli poszukujesz wygodnych szklanek termicznych wysokiej jakości, zwróć uwagę na model FLOW od marki Gerlach. To naczynia o ergonomicznym, smukłym kształcie, które dobrze leżą dłoni. Pozwolą Ci na serwowanie ciepłych i zimnych napojów. Są idealnie do podawania kawy, czy herbaty. Wygodne i eleganckie, będą doskonałym pomysłem na prezent.
Szklanki termiczne FLOW dostępne są w kompletach: dwóch sztuk, czterech lub sześciu.
Szklanki termiczne – delikatne, lecz efektowne i użyteczne
Szklanki termiczne są delikatnymi naczyniami, które wymagają od użytkownika odrobiny uwagi. Jednakże nie da się ukryć, że wyglądają efektownie, a przy tym są wszechstronne. Użyjesz ich nie tylko do serwowania napojów, ale również w piękny sposób podasz w nich desery, takie jak musy czy galaretki. Są bezpieczne w użytkowaniu, a szkło borokrzemowe nie wchodzi w reakcję z żywnością, nie wpływając na smak serwowanych napojów czy potraw. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami sprawisz, że żywotność Twoich szklanek termicznych ulegnie wydłużeniu.
.jpg)

.jpg)
_1.jpg)