Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Ziemniaki zapiekane z jajkami to przepis na smaczny obiad z dodatkiem sosu beszamelowego. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników. Możesz wykorzystać sos beszamelowy przygotowany wcześniej, np. do lasange bądź innego dania. Wówczas warto stworzyć większą ilość i nadmiar przechowywać w lodówce bądź zamrozić. Do przygotowania takiego dania przyda Ci się żaroodporna brytfanna i ostre noże.
Co jest potrzebne na ziemniaki zapiekane z jajkami?
- 2 jajka
- beszamel, wg. uznania
- 200 g sera żółtego
- 1,5 kg puree z ziemniaków
Jak przygotować ziemniaki zapiekane z jajkami?
Jajka ugotuj na twardo w rondelku. Następnie obierz je ze skorupek. Ziemniaki obierz za pomocą ostrego noża lub obieraczki, oczyść, a następnie ugotuj i stwórz z nich puree. Naczynie żaroodporne, np. brytfannę lub garnek, wysmaruj masłem i wyłóż na dno ziemniaki. Ułóż na nich jajka. Zalej wszystko sosem beszamelowym. Ser zetrzyj i posyp danie.
Piekarnik rozgrzej do 160℃. Włóż do niego zapiekankę. Danie będzie gotowe po 10-15 minutach. Możesz podawać je z dodatkiem świeżej sałaty.
Jak przygotować sos beszamelowy?
Sos beszamelowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Należy zacząć od przygotowania zasmażki, łącząc na patelni masło oraz mąkę. Następnie kiedy masa się połączy dodaj do niej mleko i mieszaj aż powstanie jednolity sos. Ilością mleka możesz kontrolować jego gęstość. Tak stworzony sos jest doskonałą bazą do wielu różnych dań.
Jaki ser żółty użyć?
Do dania tego typu możesz wymieszać dwa różne sery w proporcji 1:1. Doskonale sprawdzi się mieszanka sera Cheddar oraz Gouda. Dzięki temu uzyskasz głębszy smak i jednocześnie doskonałą konsystencję.
Co podać z zapiekanką z ziemniaków?
Do zapiekanki z ziemniaków możesz podać różnego rodzaju mięsa oraz warzywa. Warto przygotować na przykład warzywa na patelni, np. krojąc je w kostkę i podsmażając. Możesz dodać do nich również rozdrobnioną pierś z kurczaka bądź z innego drobiu.