Zupa fasolowa z boczkiem i czosnkiem to naprawdę pożywny obiad, który możesz wziąć ze sobą również do pracy. Sprawdzi się także jako kolacja. Aby ją przygotować, koniecznie zaopatrz się w wygodny garnek ze stali nierdzewnej. Zwróć uwagę na rodzaj wykorzystanego materiału – zazwyczaj najlepiej sprawdzają się modele oznaczone jako 18/10, co oznacza, że zawierają domieszkę chromu oraz niklu.
Co jest potrzebne na zupę fasolową z boczkiem i czosnkiem?
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 200 g fasolki szparagowej z zalewy
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 łyżki masła
- Liście laurowe
- Sól i pieprz
Jak przygotować zupę fasolową z boczkiem i czosnkiem?
Odcedź wodę z fasoli. Umieść fasolę w garnku i zalej, tak aby wodą ją całkowicie przykryła. Wrzuć trzy liście laurowe do garnka. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i na wolnym ogniu pod przykryciem duś fasolę przez 40 minut.
Obierz ziemniaki, cebulę czosnek i pokrój w kostkę. Obierz marchewkę, pokrój ją na plasterki. Boczek wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i delikatnie smaż na niej czosnek, ziemniaki, cebulę, marchewkę i boczek przez 15 minut. Następnie zawartość patelni dodaj do garnka z fasolą.
Gotuj całość, aż zmiękną warzywa. Na końcu dopraw zupę solą i pieprzem.
Czemu warto wybrać fasolę w puszce?
Fasola w puszce nie wymaga wcześniejszego przygotowywania, takiego jak namaczanie. Dzięki temu przygotowanie z nią obiadu jest zdecydowanie łatwiejsze oraz szybsze.
Jaki boczek najlepiej wybrać?
Staraj się wybrać taki boczek, którego pochodzenie jest Ci jak najdokładniej znane, np. z lokalnego sklepu, czy od znajomego rzemieślnika. Taki boczek nie tylko smakuje lepiej, ale również pozwala na prowadzenie bardziej zrównoważonego trybu życia.
Dlaczego warto postawić na stal nierdzewną 18/10?
Stal nierdzewna 18/10 jest jednym z najczęściej wykorzystywanych typów stali nie bez powodu. Dodatek chromu i niklu zwiększa trwałość materiału, a także nadaje mu charakterystycznego, jasnego połysku. Z tych powodów doskonale sprawdza się w kuchni. Należy jednak pamiętać, że niektóre osoby są uczulone na nikiel, dlatego nie są to naczynia dla każdego.