Zupa z cukinii i groszku cukrowego to pyszny krem, który warto przygotować szczególnie w letnim sezonie. To pomysł na lekki, smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie obiadowe, jak i jako lunch oraz kolacja. Aby go przygotować, wykorzystaj ostre noże i garnki z grubym dnem – to sprawi, że przygotowanie dania będzie naprawdę dużo łatwiejsze!
Co jest potrzebne na zupę z cukinii i groszku cukrowego?
- 2 cukinie
- 0,25 kg groszku cukrowego
- 1 l wody
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ½ selera
- ½ pora
- 2 pietruszki
- Olej
- 3 liście laurowe
- Sól i pieprz
Jak zrobić zupę z cukinii i groszku cukrowego krok po kroku?
Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. W garnku np. Gerlach SMART STEEL z odczepianą rączką rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zarumieni. Włoszczyznę obierz, pokrój na duże kawałki i dodaj do garnka razem z liśćmi laurowymi. Wlej litr wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
Obierz cukinię, pokrój ją w grube plastry (polecamy noże Gerlach SMART BLACK), a następnie dodaj do pozostałych warzyw i gotuj przez 5 minut. Groszek cukrowy opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go na mniejsze części, dodaj do garnka i gotuj kolejne 5 minut.
Po tym czasie zmiksuj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Zupa z cukinii i groszku cukrowego najlepiej smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Jak podawać zupy krem?
Zupy krem warto podawać w eleganckiej porcelanie z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, bakalie, czy kleks ze śmietany. Takie podanie sprawi, że spożywanie posiłku stanie się satysfakcjonujące nie tylko przez wzgląd na jego smak, ale również wygląd. Naprawdę warto o to zadbać, aby cieszyć się każdego dnia z pysznych posiłków.
Dlaczego duża cukinia nie jest najlepszym wyborem?
Zbyt duża cukinia może być po prostu przerośnięta i będzie np. mniej soczysta, niż ta mniejsza. Dlatego też warto wybierać warzywa średniej wielkości. Oczywiście jeśli np. posiadasz warzywa ekologicznego pochodzenia bądź samodzielnie wyhodowane, jak najbardziej również z nich skorzystaj!
Jaki olej wybrać do stworzenia przepisu?
Do stworzenia zupy krem wykorzystaj olej słonecznikowy lub rzepakowy. Są one bardzo łatwo dostępne. Możesz również postawić na innego rodzaju oleje, jednak zwróć uwagę na ich smak. Niektóre rodzaje są w tym względzie dość charakterystyczne i nie każdy będzie pasować do zupy krem z cukinii i groszku.