0

Bruschetta

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 200 g mozzarelli
  • Suszone pomidory w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 cebulka dymka
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Świeże listki bazylii
  • Sól, pieprz
  • Chilli (opcjonalnie)


Jak przygotować bruschettę?

Pokrój bagietkę na kromki. Każdą z nich delikatnie skrop oliwą z oliwek.

Obierz czosnek i posmaruj nim kawałki bagietki z jednej strony lub z obu w zależności od tego, czy wolisz więcej aromatu.

Następnie umyj pomidor i pokrój go w kostkę (polecamy ostre noże np. zestaw w bloku LOFT).

Bruschetta – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Cebulę dymkę obierz i poszatkuj.

Suszone pomidory wyjmij ze słoika i pokrój w drobną kostkę.

Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na przygotowane wcześniej kromki ułóż mozzarellę, dodaj pomidory oraz cebulę. Następnie posyp je oregano, rozmarynem i dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli (opcjonalnie).

Ułóż je na blaszce do pieczenia lub skorzystaj z silikonowych form SMART.

Bruschetta – Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el.

Na zdjęciu: Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el.
 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Zapiekaj kromki przez ok. 15 minut, do czasu aż mozzarella delikatnie się roztopi.

Bruschetta najlepiej smakuje na gorąco. Przed podaniem warto udekorować ją listkami świeżej bazylii.

Bruschetta – Deska do krojenia dębowa nieregularna NATUR BOARD

Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa nieregularna NATUR BOARD
 

Polecamy serwować ją na drewnianej desce np. dębowej NATUR BOARD.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności