Składniki:
- 1 bagietka
- 200 g mozzarelli
- Suszone pomidory w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 cebulka dymka
- Oliwa z oliwek
- Oregano
- Rozmaryn
- Świeże listki bazylii
- Sól, pieprz
- Chilli (opcjonalnie)
Jak przygotować bruschettę?
Pokrój bagietkę na kromki. Każdą z nich delikatnie skrop oliwą z oliwek.
Obierz czosnek i posmaruj nim kawałki bagietki z jednej strony lub z obu w zależności od tego, czy wolisz więcej aromatu.
Następnie umyj pomidor i pokrój go w kostkę (polecamy ostre noże np. zestaw w bloku LOFT).
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Cebulę dymkę obierz i poszatkuj.
Suszone pomidory wyjmij ze słoika i pokrój w drobną kostkę.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na przygotowane wcześniej kromki ułóż mozzarellę, dodaj pomidory oraz cebulę. Następnie posyp je oregano, rozmarynem i dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli (opcjonalnie).
Ułóż je na blaszce do pieczenia lub skorzystaj z silikonowych form SMART.
Na zdjęciu: Zestaw form silikonowych do pieczenia 6 el.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Zapiekaj kromki przez ok. 15 minut, do czasu aż mozzarella delikatnie się roztopi.
Bruschetta najlepiej smakuje na gorąco. Przed podaniem warto udekorować ją listkami świeżej bazylii.
Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa nieregularna NATUR BOARD
Polecamy serwować ją na drewnianej desce np. dębowej NATUR BOARD.