Bruschetta

Bruschetta

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 200 g mozarelli
  • Suszone pomidory w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 cebulka dymka
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Świeże listki bazylii
  • Sól, pieprz
  • Chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kroimy bagietkę na kromki.

Każdą kromkę delikatnie skrapiamy oliwą.

Obieramy czosnek.

Smarujemy każdą kromkę czosnkiem (możemy z jednej strony, lub dwóch dla większego aromatu).

Następnie myjemy pomidora i kroimy w kostkę.

Cebulę dymkę obieramy i szatkujemy.

Pomidory suszone kroimy w kosteczkę.

Mozarellę trzemy na tarce o dużych oczkach.

Każdą kromkę pokropioną oliwą i posmarowaną czosnkiem, posypujemy mozzarellą, a następnie dodajemy pokrojonego pomidora, kawałki suszonych pomidorów i cebulkę dymkę.

Posypujemy kromki oregano i rozmarynem. Możemy dla smaku doprawić również solą, pieprzem lub chilli.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wkładamy kromki do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy je, gdy mozzarella się ładnie roztopi.

Podajemy grzanki na gorąco. Dekorujemy grzanki świeżymi listkami bazylii.

Wskazówka:

Do krojenia bagietki polecamy nóż do chleba 8” Country.

Zestaw noży kuchennych Country


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności