Cannelloni w sosie warzywnym

Cannelloni w sosie warzywnym

Składniki:

  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 700 g pomidorów
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 100 g mozzarelli
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 300 g makaronu cannelloni
  • Sól i pieprz
  • Masło

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Czosnek również obieramy, i kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy połowę ilości cebuli i czosnku.

Pomidory myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Dodajemy je na patelnię oraz posypujemy oregano. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.

Dodajemy warzywa na patelnię, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż całość stanie się miękka.

Wieprzowinę i wołowinę mieszamy z resztą cebuli, czosnkiem i oregano. Dodajemy jajka i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.

Cannelloni wypełniamy mięsem, kładziemy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i polewamy sosem warzywnym.

Na górę dodajemy plasterki mozzarelli i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

Wskazówka:

Do przyrządzenia canneloni w sosie warzywnym, polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności