Składniki:
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 700 g pomidorów
- 3 łyżki suszonego oregano
- 100 g mozzarelli
- 300 g wołowiny
- 300 g wieprzowiny
- 2 jajka
- 300 g makaronu cannelloni
- Sól i pieprz
- Masło
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Czosnek również obieramy, i kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy połowę ilości cebuli i czosnku.
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Dodajemy je na patelnię oraz posypujemy oregano. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.
Dodajemy warzywa na patelnię, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż całość stanie się miękka.
Wieprzowinę i wołowinę mieszamy z resztą cebuli, czosnkiem i oregano. Dodajemy jajka i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.
Cannelloni wypełniamy mięsem, kładziemy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i polewamy sosem warzywnym.
Na górę dodajemy plasterki mozzarelli i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
Wskazówka:
Do przyrządzenia canneloni w sosie warzywnym, polecamy brytfankę Granitex.