Składniki:
- 2 chlebki pita
- 100g jagnięciny
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- Mix sałat
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak zrobić chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym?
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
Mięso opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w krótkie paski.
Na patelni Monolit rozgrzej olej rzepakowy i podsmażaj na nim jagnięcinę przez 4 minuty. Następnie dodaj kolejno cebulę, kolendrę i kmin rzymski. Całość mieszaj i smaż do czasu, aż cebula zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Chlebki pita ułóż na grillu elektrycznym albo skorzystaj z patelni grillowej np. Natur. Zdejmij je z grilla, gdy będą już ciepłe i lekko chrupiące.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 28 cm
Przygotuj sos – wymieszaj jogurt grecki ze świeżą kolendrą (do siekania polecamy tasak do ziół Natur).
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Otwórz chlebki pita i przełóż do nich zawartość patelni, dodaj sałatę i na koniec polej obficie sosem jogurtowym.