Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym

Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 100g jagnięciny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • Mix sałat
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.

Płuczemy mięso pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w krótkie paski.

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, dodajemy jagnięcinę i smażymy przez 4 minuty.

Następnie, na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez minutę, dodajemy kolendrę i kmin rzymski. Całość mieszamy i smażymy, aż cebula będzie miękka.

Chlebki pita układamy na grillu elektrycznym. Ściągamy, gdy są lekko chrupiące i ciepłe.

Aby przygotować sos, mieszamy jogurt grecki ze świeżą kolendrą.

Otwieramy chlebki pita, dodajemy zawartość z patelni i garść z mixu sałat. Na koniec polewamy całość obficie sosem kolendrowym.

Wskazówka:

Do przygotowania chlebków pita z jagnięciną curry i sosem kolendrowym polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności