Składniki:
- 2 chlebki pita
- 100g jagnięciny
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- Mix sałat
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
Płuczemy mięso pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w krótkie paski.
Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni, dodajemy jagnięcinę i smażymy przez 4 minuty.
Następnie, na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez minutę, dodajemy kolendrę i kmin rzymski. Całość mieszamy i smażymy, aż cebula będzie miękka.
Chlebki pita układamy na grillu elektrycznym. Ściągamy, gdy są lekko chrupiące i ciepłe.
Aby przygotować sos, mieszamy jogurt grecki ze świeżą kolendrą.
Otwieramy chlebki pita, dodajemy zawartość z patelni i garść z mixu sałat. Na koniec polewamy całość obficie sosem kolendrowym.
Wskazówka:
Do przygotowania chlebków pita z jagnięciną curry i sosem kolendrowym polecamy deskę do krojenia Natur.