0

Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 100g jagnięciny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • Mix sałat
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

 

Jak zrobić chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym?

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

Mięso opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w krótkie paski.

Na patelni Monolit rozgrzej olej rzepakowy i podsmażaj na nim jagnięcinę przez 4 minuty. Następnie dodaj kolejno cebulę, kolendrę i kmin rzymski. Całość mieszaj i smaż do czasu, aż cebula zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym – Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Chlebki pita ułóż na grillu elektrycznym albo skorzystaj z patelni grillowej np. Natur. Zdejmij je z grilla, gdy będą już ciepłe i lekko chrupiące.

Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym – Patelnia grillowa NATUR 28 cm

Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 28 cm
 

Przygotuj sos – wymieszaj jogurt grecki ze świeżą kolendrą (do siekania polecamy tasak do ziół Natur).

Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Otwórz chlebki pita i przełóż do nich zawartość patelni, dodaj sałatę i na koniec polej obficie sosem jogurtowym.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności