Składniki:
- 400g makaronu conchiglie
- 40 g masła
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 15 listków poszatkowanej świeżej szałwii
- 15 listków poszatkowanej świeżej bazylii
- 3 łyżeczki poszatkowanego świeżego majeranku
- 3 łyżeczki poszatkowanego świeżego oregano
- 3 łyżeczki poszatkowanej świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- ¼ szklanki białego wina
Jak przygotować conchiglie w sosie ziołowym?
Conchiglie to makaron w kształcie muszli. Rozpocznij od ugotowania go według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw na bok.
Obierz czosnek i pokrój go w drobną kostkę za pomocą ostrego noża np. MODERN.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Na głębokiej patelni Granitex z powłoką ceramiczną rozpuść masło i na średnim ogniu podsmażaj przez 2 minuty świeże, poszatkowane zioła oraz czosnek, jednocześnie cały czas mieszając.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie wlej na patelnię wino oraz bulion warzywny. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec połącz makaron z sosem i dobrze wymieszaj.
Conchiglie w sosie ziołowym przełóż na talerze. Smacznego!