Składniki:
- 400g makaronu conchiglie
- 40 g masła
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 15 listków poszatkowanej świeżej szałwii
- 15 listków poszatkowanej świeżej bazylii
- 3 łyżeczki poszatkowanego świeżego majeranku
- 3 łyżeczki poszatkowanego świeżego oregano
- 3 łyżeczki poszatkowanej świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- ¼ szklanki białego wina
Przygotowanie:
Gotujemy makaronu według instrukcji na opakowaniu.
Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Obieramy czosnek i kroimy go w kosteczkę.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy poszatkowane zioła i czosnek.
Całość delikatnie przesmażamy na patelni przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Wlewamy na patelnię wino oraz bulion warzywny, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Mieszamy.
Na koniec łączymy sos z makaronem.
Wskazówka:
Do przygotowania sosu polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.