Składniki:
- 500 g mięsa z kaczki (najlepiej udka)
- 3 cebule
- 400 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml rosołu drobiowego
- Liście laurowe
- Tymianek
- Szałwia
Przygotowanie:
Obieramy cebulę, ziemniaki i czosnek i kroimy wszystko w kostkę.
Obieramy marchewki i pietruszkę i kroimy w grubsze paski.
Przyprawiamy mięso z kaczki solą i pieprzem.
Rozgrzewamy olej słonecznikowy w garnku, smażymy mięso, aby się ładnie zarumieniło.
Dodajemy do garnka warzywa, czosnek, przyprawy i wlewamy rosół. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu możemy zamieszać zawartość w garnku.
Wskazówka:
Do przyrządzenia duszonej kaczki polecamy garnek Prestige.