Składniki:
- 4 ziemniaki o wadze 250g
- 400g twarogu
- 160g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 posiekane cebulki dymki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, szczypiorku i cebulki dymki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C z funkcją termoobiegu. Pieczemy ziemniaki przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy ziemniaki przez kolejne 40 minut.
W międzyczasie mieszamy serek twarogowy z jogurtem, ziołami i posiekaną cebulką dymką. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.
Gdy ziemniaki są już upieczone, wyciągamy je z piekarnika, przecinamy je na środku i wypełniamy środek twarożkiem.
Dla dekoracji możemy posypać każdy z ziemniaczków szczypiorkiem.
Wskazówka:
Do przygotowania faszerowanych ziemniaków polecamy nóż kuchenny 8” Natur.