0

Faszerowane ziemniaczki

Składniki:

  • 4 ziemniaki o wadze 250 g
  • 400 g twarogu
  • 160 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 posiekane cebulki dymki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, szczypiorku i cebulki dymki
  • Sól i pieprz

Jak przygotować faszerowane ziemniaczki?

Nagrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją termoobiegu.

W międzyczasie umyj ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.

Podczas zapiekania ziemniaków przygotuj farsz. Wymieszaj serek twarogowy z jogurtem, świeżymi ziołami i posiekaną cebulą dymką – do siekania ziół polecamy tasak NATUR z deską wykonaną z drewna akacjowego. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Faszerowane ziemniaczki – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Gdy ziemniaki są już upieczone, wyjmij je z piekarnika, przetnij na środku i wypełnij twarożkiem.

Faszerowane ziemniaczki warto podawać na ciepło, udekorowane świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności