Składniki:
- 4 ziemniaki o wadze 250 g
- 400 g twarogu
- 160 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 posiekane cebulki dymki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, szczypiorku i cebulki dymki
- Sól i pieprz
Jak przygotować faszerowane ziemniaczki?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją termoobiegu. W międzyczasie umyj ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.
Podczas zapiekania ziemniaków przygotuj farsz. Wymieszaj serek twarogowy z jogurtem, świeżymi ziołami i posiekaną cebulą dymką – do siekania ziół polecamy tasak NATUR z deską wykonaną z drewna akacjowego. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Gdy ziemniaki są już upieczone, wyjmij je z piekarnika, przetnij na środku i wypełnij twarożkiem. Faszerowane ziemniaczki warto podawać na ciepło, udekorowane świeżo posiekanym szczypiorkiem.