Faszerowane ziemniaczki to pomysł na obiad lub przekąskę z piekarnika, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Aby przygotować wszystkie składniki, przydadzą Ci się wygodne noże oraz ostrzałka, która sprawi, że zawsze będą idealnie ostre.
Co jest potrzebne do przygotowania faszerowanych ziemniaczków?
- 4 ziemniaki o wadze 250 g
- 400 g twarogu
- 160 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 posiekane cebulki dymki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, szczypiorku i cebulki dymki
- Sól i pieprz
Jak przygotować faszerowane ziemniaczki?
Nagrzej piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu. W międzyczasie umyj ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut.
Podczas zapiekania ziemniaków przygotuj farsz. Wymieszaj serek twarogowy z jogurtem, świeżymi ziołami i posiekaną cebulą dymką – do siekania ziół polecamy tasak NATUR z deską wykonaną z drewna akacjowego. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Gdy ziemniaki są już upieczone, wyjmij je z piekarnika, przetnij na środku i wypełnij twarożkiem. Faszerowane ziemniaczki warto podawać na ciepło, udekorowane świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Jakie ziemniaki wybrać do przepisu?
Do faszerowanych ziemniaczków najlepiej wybieraj duże ziemniaki. Praca z takimi będzie zdecydowanie wygodniejsza. Chyba że zależy Ci na stworzeniu wielu drobnych przekąsek. Wtedy wybierz takie o średnim rozmiarze. Unikaj tych zupełnie małych.
Dlaczego w przepisie jest jogurt grecki?
Jogurt grecki jest gęsty i ma specyficzny, kremowy smak. Dlatego też do takich przepisów sprawdza się znacznie lepiej, niż klasyczny jogurt naturalny.
Jakim nożem siekać zioła?
Zioła najwygodniej posiekasz nożem szefa kuchni. Możesz również wybrać specjalny tasak do ziół, który znacznie przyśpieszy przygotowywanie posiłków.