Składniki:
- 250 g gnocchi
- 700g passaty pomidorowej
- 250 g mozarelli
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 pomidory
- Pół cukinii
- Oregano
- Bazylia
- Sól i pieprz
Jak przygotować gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami?
Obierz cebulę, czosnek i pokrój je w drobną kostkę.
Umyj pozostałe warzywa i również pokrój – cukinię w plastry, a następnie w ćwiartki, paprykę oraz pomidory (obrane ze skórki) w kostkę.
Do średniego garnka np. z linii MODEL wlej passatę pomidorową i dodaj przygotowane warzywa. Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, do momentu aż składniki zmiękną.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
W międzyczasie do większego garnka wlej 2,5 litra wody z odrobiną soli. Doprowadź ją do wrzenia. Gdy już zacznie się gotować, wrzuć do niej gnocchi. Po ok. 3 minutach wyjmij kluski, jednocześnie odsączając z nich nadmiar wody (nie powinny być mokre).
Jeśli wszystkie składniki są już gotowe, możesz zacząć przygotowywać zapiekankę.
Na dnie naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej do pieczenia SMART ułóż kolejno warstwy: sos, gnocchi, pokrojoną w plastry mozzarellę, sos, mozzarellę, parmezan.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami gotowe. Smacznego!