0

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki:

  • 250 g gnocchi
  • 700g passaty pomidorowej
  • 250 g mozarelli
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • Pół cukinii
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól i pieprz

Jak przygotować gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami?

Obierz cebulę, czosnek i pokrój je w drobną kostkę.

Umyj pozostałe warzywa i również pokrój – cukinię w plastry, a następnie w ćwiartki, paprykę oraz pomidory (obrane ze skórki) w kostkę.

Do średniego garnka np. z linii MODEL wlej passatę pomidorową i dodaj przygotowane warzywa. Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, do momentu aż składniki zmiękną.

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

W międzyczasie do większego garnka wlej 2,5 litra wody z odrobiną soli. Doprowadź ją do wrzenia. Gdy już zacznie się gotować, wrzuć do niej gnocchi. Po ok. 3 minutach wyjmij kluski, jednocześnie odsączając z nich nadmiar wody (nie powinny być mokre).

Jeśli wszystkie składniki są już gotowe, możesz zacząć przygotowywać zapiekankę.

Na dnie naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej do pieczenia SMART ułóż kolejno warstwy: sos, gnocchi, pokrojoną w plastry mozzarellę, sos, mozzarellę, parmezan.

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART BLACK
 

Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. 

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami gotowe. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności