Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami

Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki:

  • 250 g gnocchi
  • 700g passaty pomidorowej
  • 250 g mozarelli
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • Pół cukinii
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kosteczkę.

Paprykę i cukinię myjemy. Cukinię kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę.

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Do średniego garnka wlewamy passatę pomidorową i dodajemy pokrojone warzywa. Doprawiamy sos oregano, bazylią, solą i pieprzem. Mieszamy. Całość gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.

W międzyczasie do małego garnka wlewamy 2,5 l wody, wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy gnocchi. Po około 3 minutach wyciągamy kluski z wody i odsączamy z wody. Przed dodaniem do zapiekanki, gnocchi nie powinny być mokre, ani wilgotne.

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, możemy zacząć dodawać je do zapiekanki.

Dodajemy kilka łyżek sosu na dół naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy gnocchi, pokrojoną na plastry mozzarellę, sos i na końcu całość posypujemy mozzarellą i parmezanem.

Zapiekankę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Wskazówka:

Do nakładania sosu polecamy drewnianą łyżkę Natur.

Drewniana łyżka Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności