Jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem

Jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • 200g świeżego szpinaku
  • 200g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sera Mascarpone
  • Olej rzepakowy
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy.

Szczypiorek myjemy, osuszamy i również kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę wraz z czosnkiem, aż staną się miękkie. Dodajemy boczek i szybko go przesmażamy, aż ładnie się zarumieni.

Następnie dodajemy szpinak i smażymy go, aż również będzie miękki.

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C z funkcją termoobiegu.

W misce przygotowujemy masę do muffinek. Wbijamy 6 jajek, dodajemy serek Mascarpone, szczypiorek, zawartość z patelni oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

Na blasze przygotowujemy 8 silikonowych foremek do muffinek, przelewamy masę do ich ¾ wysokości i wkładamy do piekarnika na 25 minut.

Po upieczeniu muffinki wyciągamy z silikonowych foremek.

Wskazówka:

Do przygotowania muffinek plecamy patelnię Harmony Classic.

Patelnia Harmony Classic


powrót

Produkty powiązane

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności