0

Jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • 200g świeżego szpinaku
  • 200g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sera Mascarpone
  • Olej rzepakowy
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

 

Jak przygotować jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem?

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój.

Szczypiorek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również drobno posiekaj.

Na głębokiej patelni np. Granitex 28 cm rozgrzej olej. Usmaż na niej cebulę razem z czosnkiem. Dodaj do nich boczek, a gdy się zarumieni umieść na patelni szpinak i smaż do momentu, aż zmięknie.

Jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z funkcją termoobiegu.

W misce przygotuj masę do muffinek. Połącz 6 jajek z serkiem mascarpone. Dodaj do nich szczypiorek, zawartość patelni, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.

Teraz przyda Ci się forma silikonowa na muffiny – polecamy formę silikonową SMART, która dzięki dodatkowym usztywnieniom doskonale zachowuje swój kształt i zapobiega wylewaniu się zawartości na zewnątrz.

Jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem – Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART BLACK

Na zdjęciu: Silikonowe formy do pieczenia muffinów SMART
 

Przelej do niej masę, wypełniając każdą część do ¾ wysokości. Następnie włóż formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Po upieczeniu wyjmij muffinki z silikonowych foremek.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności