Składniki:
- 200g świeżego szpinaku
- 200g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 2 łyżki sera Mascarpone
- Olej rzepakowy
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i również kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę wraz z czosnkiem, aż staną się miękkie. Dodajemy boczek i szybko go przesmażamy, aż ładnie się zarumieni.
Następnie dodajemy szpinak i smażymy go, aż również będzie miękki.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C z funkcją termoobiegu.
W misce przygotowujemy masę do muffinek. Wbijamy 6 jajek, dodajemy serek Mascarpone, szczypiorek, zawartość z patelni oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Na blasze przygotowujemy 8 silikonowych foremek do muffinek, przelewamy masę do ich ¾ wysokości i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Po upieczeniu muffinki wyciągamy z silikonowych foremek.
Wskazówka:
Do przygotowania muffinek plecamy patelnię Harmony Classic.