Składniki:
- 250 g krewetek mrożonych
- 3 ząbki czosnku
- Papryczka chilli
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki łyżki białego wina
- Natka pietruszki
- Sól pieprz do smaku
- Świeża bagietka
Przygotowanie:
Pietruszkę płuczemy i szatkujemy.
Czosnek obieramy i również szatkujemy.
Kroimy bagietkę na małe kromeczki.
Krewetki rozmrażamy, a następnie płuczemy pod zimną wodą i usuwamy pancerzyki z ogonków.
Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu, dodajemy czosnek i smażymy go przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy krewetki na patelnię, mieszamy, wlewamy białe wino, dodajemy chilli, sól i pieprz. Całość dusimy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe krewetki posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z chrupiącą bagietką.
Wskazówka:
Do szatkowania pietruszki polecamy nóż szefa kuchni 8” Modern.