Jak przygotować krewetki?

Jak przygotować krewetki?

Składniki:

  • 250 g krewetek mrożonych 
  • 3 ząbki czosnku
  • Papryczka chilli
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki łyżki białego wina
  • Natka pietruszki
  • Sól pieprz do smaku
  • Świeża bagietka

Przygotowanie:

Pietruszkę płuczemy i szatkujemy.

Czosnek obieramy i również szatkujemy.

Kroimy bagietkę na małe kromeczki.

Krewetki rozmrażamy, a następnie płuczemy pod zimną wodą i usuwamy pancerzyki z ogonków.

Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu, dodajemy czosnek i smażymy go przez 3 minuty, cały czas mieszając.

Następnie dodajemy krewetki na patelnię, mieszamy, wlewamy białe wino, dodajemy chilli, sól i pieprz. Całość dusimy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gotowe krewetki posypujemy świeżą pietruszką i podajemy z chrupiącą bagietką.

Wskazówka:

Do szatkowania pietruszki polecamy nóż szefa kuchni 8” Modern.

Nóż szefa kuchni 8' Modern


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności