0

Jak przygotować pieczone ziemniaki z ziołami?

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g ziemniaków
  • ½  łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
  • ½ łyżki poszatkowanego, świeżego oregano
  • ½ łyżki poszatkowanej świeżej bazylii, świeżego
  • ½ łyżki świeżego rozmarynu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik z funkcją termoobiegu góra-dół i nagrzewamy go do 200 stopni.

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.

Ziemniaki przesypujemy do dużej miski.

Dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i świeże zioła. Całość dokładnie mieszamy.

Na blasze umieszczamy brązowy papier do pieczenia, na który wysypujemy ziemniaki.

Wkładamy blachę z frytkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. W połowie czasu mieszamy ziemniaki.

Gdy pieczone ziemniaki się ładnie zarumienią, wyciągamy je z piekarnika. Smacznego!

Wskazówka:

Do krojenia ziemniaków polecamy nóż szefa kuchni Loft.

Zestaw noży kuchennych Loft

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności