Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g ziemniaków
- ½ łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
- ½ łyżki poszatkowanego, świeżego oregano
- ½ łyżki poszatkowanej świeżej bazylii, świeżego
- ½ łyżki świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik z funkcją termoobiegu góra-dół i nagrzewamy go do 200 stopni.
Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
Ziemniaki przesypujemy do dużej miski.
Dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i świeże zioła. Całość dokładnie mieszamy.
Na blasze umieszczamy brązowy papier do pieczenia, na który wysypujemy ziemniaki.
Wkładamy blachę z frytkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. W połowie czasu mieszamy ziemniaki.
Gdy pieczone ziemniaki się ładnie zarumienią, wyciągamy je z piekarnika. Smacznego!
Wskazówka:
Do krojenia ziemniaków polecamy nóż szefa kuchni Loft.