Składniki
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30 %
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Pianki Marshmallow do dekoracji (opcjonalnie)
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART
Przygotowanie
Do garnka wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Dodaj czekoladę, dosyp cynamon (jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń go), cukier i szczyptę soli. Stale podgrzewaj, jednocześnie mieszając tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Zdejmij garnek z ognia i przelej czekoladę do ulubionej filiżanki lub kubka.
Na zdjęciu: Kubki - Mikołaj Kasprzyk DESIGNER COLLECTION
Wskazówka
Zanim włożysz czekoladę do garnka, warto podzielić ją na kostki lub pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ dzięki temu, szybciej się rozpuści i łatwiej będzie wymieszać ją z pozostałymi składnikami.
Zanim włożysz czekoladę do garnka, warto podzielić ją na kostki lub pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ dzięki temu, szybciej się rozpuści i łatwiej będzie wymieszać ją z pozostałymi składnikami.
Czekoladę na gorąco możesz udekorować bitą śmietaną, piankami typu marshmallows, cynamonem, potartą czekoladą (gorzką, mleczną albo białą).