0

Jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco?

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • Pianki Marshmallow do dekoracji (opcjonalnie)
  • Szczypta soli

Jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco? – Zestaw garnków 4 el. SMART

Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART
 

Przygotowanie

Do garnka wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco? – Rondel  z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L

Na zdjęciu: Rondel  z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L 
 

Dodaj czekoladę, dosyp cynamon (jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń go), cukier i szczyptę soli. Stale podgrzewaj, jednocześnie mieszając tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Zdejmij garnek z ognia i przelej czekoladę do ulubionej filiżanki lub kubka.

Jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco? – Kubki - Mikołaj Kasprzyk DESIGNER COLLECTION

Na zdjęciu: Kubki - Mikołaj Kasprzyk DESIGNER COLLECTION
 

Wskazówka
Zanim włożysz czekoladę do garnka, warto podzielić ją na kostki lub pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ dzięki temu, szybciej się rozpuści i łatwiej będzie wymieszać ją z pozostałymi składnikami.

 

Czekoladę na gorąco możesz udekorować bitą śmietaną, piankami typu marshmallows, cynamonem, potartą czekoladą (gorzką, mleczną albo białą).

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności